Alla kan skapa ett inbjudande och mysigt vardagsrum! Det gäller bara att planera ditt möbleringen i ditt vardagsrum – och våga experimentera. Allt i Hemmets inredare Camilla Fürst visar hur du får ditt finaste vardagsrum i steg för steg.

Text: Anna Björkman  Styling: Camilla Fürst  Inredningsassistent: Jasmina Bylund  Foto: Karl Anderson

vardagsrum1.jpg

Fint på väggen: ett eget galleri

För att skapa ett lugn kan du gruppera tavlorna. Börja med att lägga ut dem på golvet bredvid varandra, då ser du tydligare hur det blir, innan du börjar spika i väggen. För att göra det enkelt kan du sedan gå efter en rak linje i längst ner (tavlorna ska alltså linjera i underkant). Du kan ha vilka motiv som helst och blanda med foton och teckningar.

– Ett tips är att sätta de mörkare tavlorna längst ner och de ljusare tavlorna överst, säger Camilla Fürst.

 

 

Enkel matematik: välj en stor matta

Tänk på att välja en så pass stor matta att den går utanför soffans båda kortsidor. Då blir det både vackert och sammanhållet. Här går mattan ut 12–15 centimeter från soffan. Att soffan vilar på mattan håller den även på plats.

Färgvalstips! Väljer du en neutral och enfärgad matta kan du gå loss mer med kuddar och tavlor. Väljer du en mönstrad matta får du anpassa resten av inredningen till den.

vardagsrum3.jpg

Få ordning på prylarna: sätt kuber på väggen

Många har färre böcker hemma och är trötta på stora, tunga möbler. I stället för klassiska bok­ hyllor är senaste trenden kuber med rejäla hängen som fästs med skruvar i väggen. Det blir dekorativt, som ett tittskåp, där man förvarar mindre böcker och prydnadsföremål.

Kubformen kan variera. Blanda kvadratiska med rektangulära, liggande och stående. Gärna med olika färger inuti – här grått, vitt och natur. Ställ tavlor och krukor ovanpå. Får du inte spika i väggen kan kuberna staplas på varandra (inte alltför högt), lägg de tunga föremålen i botten.

Fåtöljen har ett avtagbart fodral av tvättbart linne med lite skrynklig struktur som gör tyget levande. Överdraget går ända ned till golvet, vilket ger ett enhetligt uttryck.

Till det en lampa för läsbelysning, och sidobordet räcker som avställningsyta för tekoppen!

 

Möblera flexibelt: satsa på flera soffbord!

Trenden nu är att ha flera småbord i stället för ett stort. En smaksak – här skulle även ett rektangulärt bord passa. Om fåtöljerna hade stått mittemot soffan hade ett större, runt bord passat bättre. Fördelen med småborden är att de är lätta att flytta runt.

vardagsrum2.jpg

Skapa stilleben: styr upp saksamlandet

Blanda vackra böcker med glas, keramik och växter. Det blir fina kontraster med de olika mate­ rialen mot varandra, likaså formerna – en liggande bok och en hög, skulptural vas.

– Det här är något man kan hålla på att arrangera hela tiden, säger Camilla Fürst.

– En fin snäcka efter sommaren, en vacker sten... det är roligt att hålla på med sitt stilleben. Vi har valt att hänga tavlorna på väggen, men du kan också ha dem stående mot väggen. Dessutom är det fint med en fondvägg med en vacker tapet bakom stillebenet.

Vill du ha fler tips? Läs här: 

Vardagsrum på 3 nya sätt

11 sätt att budgetfixa inredningen