Visst är kakorna superfina? Du kan också få lika fina kakor! FOTO: Johan Carlson 

Visst är kakorna superfina? Du kan också få lika fina kakor! FOTO: Johan Carlson 

Undrar du också hur du ska göra för att få lika goda och fina pepparkakor som på bilden? Pepparkakor du med glädje bjuder på under glöggfesten? Vi berättar hur du gör för att lyckas med pepparkakorna! 

Redaktionen var otroligt imponerade när vår inredningsassistent Maria Samuelsson dök upp med pepparkakor som hon hade dekorerat själv till glöggfestdukningen i nummer 13/2017 av Allt i Hemmet
Hur gjorde hon pepparkakorna? Vi visar hur! 

Utgå från en valfri pepparkaksdeg, till exempel den här (eller köp färdig): 

Pepparkaksdeg
ca 200 pepparkakor

4 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
250 g smör
2 msk kanel
1 msk mald kardemumma
1 msk malda kryddnejlikor
1 msk mald ingefära
1 msk bikarbonat
15 dl vetemjöl, + lite till kavlingen

  • Ta fram alla ingredienser och häll socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp och lyft bort kastrullen från värmen.
  • Dela smöret och lägg det i en bunke tillsammans med kryddorna. Häll över den heta sockerblandningen och rör om tills smöret smält. Låt det svalna till rumstemperatur.
  • Blanda mjöl med bikarbonat och rör ner det i smeten, som blir ganska lös (den sväller sedan). Arbeta ihop degen med en trä- eller plastgaffel. Låt degen vila i kylskåpet, övertäckt eller inlagd i plastpåse, 1–2 dygn innan den bakas ut.
  • Baka ut kakorna och grädda dem 4–6 minuter i 200 grader varm ugn. 

Nu till kristyren
Maria använde sig av det här receptet: 

Kristyr

1 äggvita
4 dl florsocker
1 tsk ättikssprit

Vispa ihop ingredienserna till en slät smet. Se till att du har en bra spritspåse med metalltyll (alltså spritsmunstycke) med liten, rund öppning på. Fyll spritspåsen genom att ställa spritspåsen med öppningen ner i ett glas och vik ner kanterna på spritspåsen över glasets kanter. Nu är det bara att fylla på med kristyr utan kladd! När spritspåsen är fylld, sno ihop den i ena ändan och testspritsa på ett bakplåtspapper för att få bort ev luftbubblor. Nu kan du börja spritsa! Är kristyren för rinnig, testa att ställa den kallt en stund. Blir det inte bättre kan det vara en bra idé att blanda i mer florsocker. 

Var lätt på handen när du spritsar och pausa gärna mellan momenten! Och du, de misslyckade kan du äta upp direkt! GOD JUL!