Tapeten är som ett konstverk

Problem: Sannas matplats var mörk och ogenomtänkt.

Lösning: En livfull tapet och detaljer i koppar.

 

Den vita köksväggen har varit oförändrad sedan Sanna, 40 år, flyttade in för åtta år sedan. I tvårumslägenheten i Tyresö utanför Stockholm är det vitt och favoritfärgen grönt som gäller.

– Folk brukar klaga på att min matplats är opersonlig och tråkig. Ända sedan jag flyttade in har bordet stått mot fönstret och den där vita, tråkiga väggen vet jag inte vad jag ska göra med, säger Sanna.

Matplatsen är bland det första man ser när man kommer in i lägenheten. Allt i Hemmets inredningsassistent Jasmina Bylund håller med om att köket behöver bli ljusare och mer harmoniskt.

Tapet Oxford, 659 kr/rulle, Boråstapeter. Mattor, 140 x 200 cm, 999 kr/st, lampa, höjd 27 cm, diameter 25 cm, 599 kr, klocka, diameter 38 cm, 399 kr, dynor, diameter 35 cm, 79 kr/st, marmorbricka, 30 x 15 cm, 179 kr, glas, 39 cl, 19 kr/st, skålar, diameter 12 cm, 39 kr/st, assietter, diameter 21 cm, 69 kr/st, gardin, 110 x 240 cm, 129 kr/st, allt från Åhléns. Matgrupp Plaine, bord 160 x 100 cm, 2 995 kr, Mio.

Tapet Oxford, 659 kr/rulle, Boråstapeter.

Mattor, 140 x 200 cm, 999 kr/st, lampa, höjd 27 cm, diameter 25 cm, 599 kr, klocka, diameter 38 cm, 399 kr, dynor, diameter 35 cm, 79 kr/st, marmorbricka, 30 x 15 cm, 179 kr, glas, 39 cl, 19 kr/st, skålar, diameter 12 cm, 39 kr/st, assietter, diameter 21 cm, 69 kr/st, gardin, 110 x 240 cm, 129 kr/st, allt från Åhléns. Matgrupp Plaine, bord 160 x 100 cm, 2 995 kr, Mio.

– Den gröna färgen är ett genomgående tema och därför ville jag använda den även här. Dessutom har familjen utsikt mot skogen – med hjälp av en grön, mönstrad tapet blir känslan mer enhetlig, säger Jasmina.

Happy Homes team tapetserade väggen och Jasmina inredde med skira gardiner, ljust grå mattor och koppardetaljer från Åhléns.

– Jag ville få in så mycket ljus som möjligt och göra det lite trevligare. Koppar går väldigt bra ihop med grönt och skapar en fin kontrast till det organiska och skira, samtidigt som de grå mattorna blir en bra och neutral bas, säger Jasmina.

När Sanna fick se tapeten kände hon direkt att den var rätt.

– Jag visste inte att jag hade en röd, eller snarare grön!, tråd i min inredning, men tapeten passar perfekt ihop med resten.

Så här gjorde vi:

Först rensades matplatsen. Det gamla bordet ställdes undan, växter flyttades från fönstret för att få in mer ljus och lampan plockades ned. Happy Homes team spacklade, slipade och grundade väggen med tapetgrund. Sedan satte de upp tapeten Oxford från Boråstapeter.

Därefter satte Jasmina Bylund från Allt i Hemmet upp nya skira gardiner och placerade ut växter. Den vita matsalsmöbeln fick sällskap av grå mattor och stolsdynor från Åhléns, och en lampa och klocka i koppar sattes upp för att skapa kontrast. Nytt porslin i grönt och vitt och stilrena seltersglas fulländade förvandlingen.

 

3 tips för en levande matplats:

1. Organisk tapet som matchar det gröna i lägenheten.
2. Detaljer i koppar för att skapa kontrast.
3. Skira gardiner som ger mycket ljusinsläpp.

Sommarfin uteplats med mycket färg

Problem: Lottas uteplats kändes sliten och tråkig.

Lösning: Nylaserad trätrall och färgglad inredning.

 

När sommaren närmar sig längtar Lotta Zijlmans efter lediga dagar på sin uteplats. Hon tillbringar mycket tid där, men har inte lyckats få den så mysig som hon vill. När hon bjuder över familj och vänner för att fika eller till härliga grillkvällar, vill hon att uteplatsen ska vara lite mer ombonad.

– På sommaren är uteplatsen verkligen ett extra rum. Men den har varit så grå och tråkig. Jag älskar färg, men när det gäller inredning är jag nog lite feg, säger Lotta.

Hon har flera gånger tänkt att hon ska göra något åt uteplatsen, men har inte riktigt lyckats hitta inspirationen.

– Jag behöver nya idéer för att kunna göra något mer spännande, säger Lotta.

Allt i Hemmets inredare Camilla Fürst såg snabbt potentialen med uteplatsen.

– Den är så pass stor att det verkligen går att göra något roligt. Trätrallen var det jag tänkte först på, den behövde fixas till för att se ny och fräsch ut.

Både golv och plank laserades. Rycker ut-teamet ville också göra något mer av planket som redan var på plats.

– Vi ville ge det en praktisk funktion, så vi satte upp en lång hylla. Den kan antingen användas som avlastningsplats eller att ställa fina växter på, säger Camilla.

– Så här inför sommaren är det härligt med mycket färg. Den vita utemöbeln i kombination med färgstarka dynor och kuddar ger ett härligt och somrigt intryck. Lotta är mycket nöjd med resultatet.

– Det nylaserade golvet och planket är verkligen ett lyft för uteplatsen och den nya hyllan är snygg och praktisk. Och jag älskar färgerna! Det är precis sådana färger som jag gillar, men inte riktigt har vågat använda. Det kommer att kännas mycket roligare att vara på uteplatsen nu!

Så här gjorde vi:

Först rengjorde teamet från Happy Homes alla ytor som skulle laseras för att ta bort gammal olja och lasyr. Med terrassfix både bleker och rengör du träet på samma gång. För att få uteplatsen att bli som ny laserades sedan golvet, planket och den nya vägghyllan. Lamporna och plankets metallram fick ett lager rostskyddsfärg för att bättre stå emot regn och vindar.

– När Happy Homes hade gjort grundarbetet inredde vi med ljusa möbler och färgglada kuddar från Åhléns, och mycket gröna växter, säger Allt i Hemmets inredare Camilla Fürst.

 

3 tips för uteplatsen

1. Lek med färger! Om du inte vågar inomhus, passa på ute under sommaren.

2. Försök att inreda uteplatsen som ett rum, begränsa dig inte bara för att du är utomhus. Textilier höjer mysfaktorn.

3. Grönt är skönt! Förstärk sommarkänslan med massor av härliga växter.

Harmoniskt i hallen

Problem: Hallen är rörig och opraktisk – allt kaos syns från köket.

Lösning: Draperi för kläderna, fler skohyllor och nytt golv!

 

Hallen alltså, husets ansikte! Eftersom den är det första du ser när du hälsar på hos någon blev Melissa Pernell, 40, tidigare ”lite fånigt besvärad” när en granne kom över. Hallen var så himla rörig! Maken Mikael, 38 år, brydde sig inte så värst mycket, men Melissa var ”jättestörd”, berättar hon.

–  Eftersom vår hall sitter ihop med köket blev det så trist att se alla skor och jackor som barnen tryckt upp på de små galgarna.

Allt i Hemmets inredningsassistent Jasmina Bylund började med att försöka få lite ordning och strukturera upp hallen.

Allt i Hemmet fixade ny belysning, mer skoförvaring och gjorde det lättare för barnen att hänga upp sina jackor.

– Vi satte upp en takskena och hängde upp ett draperi, så att familjen kan dölja eventuellt kaos. Det terrakottafärgade golvet byttes till vitgrå klinker och väggarna målades turkosgröna. Familjen har en mönstrad fondtapet i köket som vi tog en nyans ur, så att hall och kök går ton i ton, säger Jasmina.

Hon inspirerades av Melissas samling koppardetaljer i köket, bland annat ljusstakar, och sprejmålade en kromad lampa med kopparfärg.

– Det gjorde jättemycket, säger Melissa. Vi hade en halvtrasig lampa som har hängt där, jag vet inte hur länge. Det blev så tydligt hur viktigt det är med rätt belysning. Nu tycker jag om att titta åt det hållet!

Så här gjorde vi:

– Vi rensade allt, säger Allt i Hemmets inredningsassistent Jasmina Bylund. Därefter bilades golvet och fick nya, vitgrå klinker i stället för terrakottafärgade. Smuts syns inte lika mycket på ett grått golv.

– Efter det målades väggarna i samma ton som tapeten i köket, och hyllorna sattes upp igen. Tidigare hade flickorna små barngalgar att hänga sina kläder på, men i stället skruvade jag fast ankarkrokar som är lättare att hänga kläder på. Dessutom fick familjen ytterligare ett skoställ. En lampa sprejmålades med kopparfärg för att hänga ihop med koppardetaljerna i köket.

– Sista piffet var att sätta upp skenan, gardinerna och nya fräscha förvaringsboxar. De som står högst upp är faktiskt egentligen papperskorgar, så man kan tänka lite ”utanför boxen”. 
 

3 tips för en harmonisk hall

1. Dölj. Med fina draperier kan du dölja kaoset i ett svep! Ta ett rejält, slitstarkt tyg
i en nyans som inte är för ljus, draperiet blir lätt fult när snöslasket kommer åter. Vill du ändå ha ett vitt tyg, till exempel, är det bra om det inte går hela vägen ned till golvet.

2. Ha ett öppet sinne. Förvaringslådor behöver inte vara just förvaringslådor, utan kan som här i stället bestå av fina, lite högre papperskorgar av sjögräs.

3. Håll en röd tråd. Om rummen är öppna mot varandra – tänk på att få inredningen att hänga ihop, då blir helhetsintrycket mindre rörigt. Låt en ton (som här, koppar) återkomma i inredningen.