Familjen Swärd byggde sitt hus nästan helt själva och i rekordfart. Lika snabbt gick det att känna sig som hemma.
– Det var som att sätta sig på ett tåg och några timmar senare var man framme, säger Helena Swärd.

av Mikaela Gustrin foto Ragnar Ómarsson

Här har familjen Swärd byggt sitt eget hus.

Här har familjen Swärd byggt sitt eget hus.

I Täby Kyrkby utanför Stockholm bor Helena och Anders Swärd med sina barn Ella, 10, Alma, 8, och Nils, 6 år. Här har en verklig dröm för Anders gått i uppfyllelse: att få bygga sitt eget hus. Inuti råder en härlig känsla av dåtid och nutid i en skön personlig mix. Gamla tavlor från antikaffären blandas med trendiga barpallar i retrostil. Det marockanska kaklet samsas med dansk design och mormors mjölkkannor från ladan på landet. Här finns inga regler om vad som ska passa med vad – fantasin har fått vingar och skapat en okomplicerad miljö med starka och personliga uttryck.

Familjen Swärd.

Familjen Swärd.

Familjen Swärd hade bott länge i trakten och i flera år letat efter större hus utan att få napp. Men när de till slut slog till på en ledig tomt gick hela processen väldigt snabbt.

 


– Eftersom det var en orörd skogstomt fanns mycket att göra. Men från att fälla första trädet och bearbeta marken med tunga skogsmaskiner till att flytta in sista kartongen, tog det knappt ett år, säger Helena.
– Vi förstod knappt själva hur snabbt det gick. Det var som att sätta sig på ett tåg och några timmar senare var man framme!

Anders har både ritat och byggt i princip allting själv, med god hjälp av sin bror som passande nog är snickare.
– Vi ville verkligen försöka själva, det är faktiskt bara avlopp, el och en del skogstomtsjobb som behöriga fått ta hand om, säger Anders.

De har bott här bara ett halvår, men känner sig redan som hemma. Grundtanken var en ordentlig groventré för alla barn, stora sociala ytor och en känsla av mycket rymd med stora ljusinsläpp. Till översta nock är det hela 7,5 meter! Det ljusa och luftiga utrymmet, kombinerat med enorma fönster hela vägen upp, ger nästan känslan av att ha tillgång till en del av himlen. Men för att börja med hallen: den bjuder verkligen in med mycket yta, högt i tak och sparsmakat möblemang. Gäster möts av en ”stor” känsla när de kommer in. En klassisk tamburmajor, en stor plåturna med liljor och en vacker lykta på en golvställning blir prydnad och funktion i ett.

Hallen är stor och rymlig.

Hallen är stor och rymlig.

Helena letar gärna dekorationer i sin omgivning och därför syns torkade blommor, blad och grenar överallt som ett slags minne av naturen. Som hallmöbel står endast en rokokoinspirerad bänk, tapetserad med grovt ofärgat linne som bryter perfekt mot det mörka stengolvet. Vidare öppnar sig nästan hela undervåningen i ett stort all inclusive-rum. Här finns köket med barhäng, matsalsdel, vardagsrum och utgång direkt till terrassen.
– Det är vår absoluta favoritplats, här är alla i familjen jämt, säger Helena.

Bardisken passar bra som buffébord när familjen har middagsbesök.

Bardisken passar bra som buffébord när familjen har middagsbesök.

Kaminen i vardagsrummet är en annan familjefavorit. Här blandas också en klassisk howardsoffa med ett indiskt brickbord, korgstolar med fårskinn och ett gustavianskt inspirerat vitrinskåp. I bakre delen av undervåningen ligger barnens rum, badrum och tvättstuga med groventré. Badrummet har fått en tuffare touch med mestadels gråtonat klinker, som bryts av med en vägg av vitt kakel med helt andra proportioner. Det smala, höga fönstret som går ända ner till golvet ger härligt ljusinsläpp, och den avlånga formen förstärks av handduksstegen intill.

Trappan leder upp till Helenas och Anders sovrum och ett mindre badrum. Här blandas avskalat och romantiskt med zebraränder i en skön mix. Många kuddar i olika former och kvaliteter ger en mysig känsla.

Helena får inspiration från resor, tidningar och bloggar. Favoritmärkena är danska – Day Birger et Mikkelsen home, House doctor och Nordal – medan köket präglas av marockanskt kakel matchat av modernt strikta, vita och släta skåpfronter.

Rostfria vitvaror bidrar med lite industrieffekt. Funkispallar vid bardisken och ett litet indiskt väggskåp är pricken över i. Spisbänkens utsida har blivit en självklar plats för barstolar med sittplats för barn med ritblock eller som buffébord när familjen har gäster.
– Vi älskar att ha huset fullt, så ”hängplatser” är ett måste i vår familj.

Artikeln är hämtad från Allt i Hemmet nr 6, 2014.