Makroner är populära och vi är många som letar efter det perfekta receptet. Här är det! Var riktigt noga med mått, temperaturer och tider, så kan det inte bli fel.


DU BEHÖVER:

Kökstermometer
Hushållsvåg
Färgpasta (bättre än karamellfärg eftersom den inte gör smeten lösare)
120 g äggvita (cirka 4 äggvitor), uppdelad i två skålar
35 g socker
150 g finmalen mandlar
150 g florsocker (chokladflorsocker till chokladmakroner)
150 g socker till sockerlag
5 dl vatten till sockerlag
Ev smakessens
Spritspåse
 

GÖR SÅ HÄR:

1. Sätt ugnen på 160°.

2. Sikta mandel och florsocker i en bunke och ställ undan.

3. Vispa 60 g äggvita till mjukt skum, tillsätt 35 g socker under vispningen.

4. Blanda 150 g socker och 5 dl vatten i en kastrull till sockerlag. Låt koka upp till 118°, använd kökstermometer.

5. Häll den varma sockerlagen i marängsmeten under långsam vispning.

6. Vispa sedan kraftigt tills marängsmeten kallnat och blivit fast och glansig, cirka 10-15 min. (Pröva om marängen är klar genom att vända bunken upp och ned snabbt, stannar marängen kvar är den perfekt.)

7. Rör ner 60 g äggvita i mandel- och florsockerblandningen.

8. Tillsätt den färgpasta och smakessens du vill ha.

9. Vänd försiktigt ned marängen i mandelblandningen till en jämn smet med en slickepott, blanda inte för mycket. Smeten ska vara trögflytande.

10. Fyll en spritspåse med smeten och spritsa femkronorsstora klickar på bakplåtspapper.
Smeten ska flyta ut lätt och bli slät.

11. Låt bakverken vila i 30-60 minuter, så att ytan torkar. Det skyddar dem från att spricka i ugnen.

12. Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter.

13. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt kakorna torka lite innan du försiktigt lossar dem. Lägg ihop två och två med ett lager smörkräm emellan.

 

SMÖRKRÄM

DU BEHÖVER:

100 gram rumsvarmt smör
2 dl florsocker
1 äggula
Valfri smakessens
Färgpasta
 

GÖR SÅ HÄR:

1. Blanda smör, florsocker och äggula i en bunke.

2. Tillsätt valfri smakessens, exempelvis hallon, vanilj, pistage eller lakrits. Börja med lite och smaka av allt eftersom till önskad smak. Essens är att föredra framför bär eller fruktsaft, då de riskerar att göra krämen alltför lös.

3. Avsluta med att tillsätta lite färgpasta som passar med smaken du valt, till exempel svart till lakrits och rött till hallon.