Line och Lasse älskar att leka med konstraster i sin sekelskifteslägenhet i Köpenhamn. Här samsas vackra stuckaturer med modern inredning, och det får oss att vilja flytta in på studs!

Matsal med gråa väggar och stilrena möbler.

Foto: Birgitta Wolfgang

I matsalsdelen möts klassiskt och modernt. Matbordet kommer från Vipp, stolarna har köpts på olika loppisar. De två vitrinskåpen är kinesiska och har köpts på auktion. Taklampan kommer från House doctor.

N

är Line Øhlenschlæger och Lasse Skovsted började leta lägenhet hade de tre krav.
– Vi ville att det skulle finnas en barnvänlig innergård där vår dotter Bjørk kunde leka, att det skulle vara nära till centrala Köpenhamn och att det skulle vara en lägenhet som vi kunde sätta vår egen prägel på, med respekt för de klassiska detaljerna och arkitekturen, säger Line.

Matsal med gråa väggar och vit bröstpanel.

Foto: Birgitta Wolfgang

Line vill helst omge sig med saker som är förknippade med speciella minnen eller personer. Skivspelaren, en gammal Bang & Olufsen, är en gåva från Lines elektronikfrälsta far. De små borden fick Line av en vän och tavlan har Line gjort till Lasse.

Allt detta hittade familjen i ett hus från 1914 i en gammal arbetarstadsdel på Amager, två kilometer från Köpenhamns centrum. Ett område som håller på att ändra karaktär när många studenter och unga familjer flyttar in.

Lägenheten ligger på fjärde våningen, och som en extra bonus utöver stuckaturerna och trägolven, fick de utsikt över Vår frelsers kirke i Christianshavn och fyrverkerierna på Tivoli.

Kök med vita väggar och svart inredning.

Foto: Birgitta Wolfgang

Den svarta köksinredningen på ben från Vipp har många praktiska fördelar, tycker Line. Det är lätt att städa under och de rostfria arbetsytorna går lätt att torka av. Kaffemaskinen kommer från Rancilio silvia och fläkten från Eico. Pallen är från Fredericia furniture.

Huset som familjen bor i kallas Holländarhuset efter en period i Köpenhamns historia. På 1500-talet erbjöd den danske kungen Christian II 200 holländska medborgare att bo på ön Amager, mot att de odlade spannmål åt kungafamiljen.

Köksvägg målad med svart griffelfärg.

Foto: Birgitta Wolfgang

En av köksväggarna är målad med svart griffelfärg, perfekt att göra teckningar till dottern Bjørk på. Vägglampan vid dörren är från Hey there hi.

När Line och hennes familj flyttade in huset många hundra år senare var lägenheten i dåligt skick.

– Golven var nernötta, väggarna trista och köket kändes omodernt, säger Line.

Lasse med dottern Bjørk i köket.

Foto: Birgitta Wolfgang

Lasse med Bjørk i köket. Högtalaren på hyllan är från B & O play. Lamporna kommer från Artemide. Porslinet på hyllan är från Vipp.

Men stuckaturerna fanns som sagt där, tillsammans med takhöjden och de stora vackra fönstren.

– Vi ville visa vår aktning för tidsepoken som huset är från, så vi satte in vit bröstpanel för att ge en känsla av det gamla Köpenhamn. Med grå färg på väggarna fick vi till en fin kontrast. I köket målade vi en hel vägg svart med griffelfärg, så att vi skulle kunna skriva meddelanden och rita med tavelkrita på den.

Vardagsrum med vita väggar och en stor, grå soffa.

Foto: Birgitta Wolfgang

Den rymliga soffan i vardagsrummet kommer från Formel A, med kuddar från Himla och Aiayu. Vägglampan är en Flos 265 av Paolo Rizzatto.

Fyrarummaren på 120 kvadratmeter är stor för att vara en lägenhet i de äldre stadsdelarna i Köpenhamn, men Line och Lasse fick ändå jobba hårt för att få ut det mesta av de mindre utrymmena, som sovrummet, köket och Bjørks rum. Samtidigt ville de bevara så mycket som möjligt av lägenhetens stil och atmosfär.

– Som i många Köpenhamnslägenheter är köket inte så stort, så vi var tvungna att vara lite kreativa, säger Line.

Skrivbord i vardagsrummet.

Foto: Birgitta Wolfgang

Skrivbordet är inkilat i en liten hörna i vardagsrummet. Bordet är ett arvegods och skrivbordslampan är en Naturi A10 köpt på auktion.

En klassisk lösning för att få köket att kännas större hade varit att välja ett vitt kök. Line och Lasse gick i motsatt riktning i stället och satte in ett modernt kök i svart pulverlackat stål, som en effektfull kontrast mot den äldre arkitekturen.

Stor kruka med fiolfikus i vardagsrummet.

Foto: Birgitta Wolfgang

Bröstpanelen har Line och Lasse satt in eftersom den passar lägenhetens byggstil. Den maffiga krukan med fiolfikusen kommer från Granit. Fåtöljen är en Spanska stolen av Børge Mogensen för Fredericia stolefabrikk.

Det fanns ingen plats för garderober i varken sovrummet eller hallen, så Line och Lasse satte in en vägg som delar av sovrummet och ger plats för en klädkammare som rymmer alla familjens kläder.

Dottern Bjørks rum ligger intill köket och var tidigare en jungfrukammare.

Sängen i sovrummet står mot en extra, svart vägg som döljer förvaring.

Foto: Birgitta Wolfgang

Eftersom det saknades förvaring sattes en extra vägg upp i sovrummet. Bakom den döljer sig familjens klädkammare. Sängkläderna är från Aiayu, By nord och Society. Sänglamporna kommer från Vipp.

– Det är ganska långsmalt och vi ville undvika tunnelkänsla. För att det skulle fungera som barnrum valde vi en rolig tapet i stället för att måla alla väggar, vi satte upp hyllor att ha leksaker på och la till många färgglada detaljer, säger Line.

Familjen fixade också till hallen genom att höja taket till dess ursprungliga höjd. Rakt igenom hela lägenheten har de också byggt in alla elkablar i väggarna, för att få ett renare och mer avskalat intryck.

Det ljusa barnrummet har en personlig tapet.

Foto: Birgitta Wolfgang

Bjørks rum har fått en rolig fisktapet som Line har tecknat och sedan beställt via Photowall. Barnsängen kommer från Juno.

Line och Lasse har bott på många ställen runt om i Köpenhamn och har aldrig hållit sig till en enda inredningsstil.

Line som bor i lägenheten sitter i köket och skissar.

Foto: Birgitta Wolfgang

Line, som är art director, sitter gärna och skissar vid matsalsbordet.

Här bor

Line Øhlenschlæger, 33, Lasse Skovsted, 37, dottern Bjørk, 3, och sonen Dirch, sju månader. Line är art director på det danska inredningsföretaget Vipp. Lasse är produktionschef.

Om hemmet

Lägenhet på Amager i Köpenhamn.

Byggår: 1914.

Boyta: 120 kvm fördelade på fyra rum och kök.

Inflyttningsår: 2014.

– Varje nytt ställe har haft sitt eget uttryck. Antagligen på grund av att vår stil och våra behov har ändrat sig under åren, men också beroende på att jag tycker att det är viktigt att uttrycket och funktionaliteten i ett hem överensstämmer med husets ursprungliga stil.

Line är art director på det danska inredningsföretaget Vipp, mest känt för sin klassiska pedalhink. Det märks hemma i lägenheten, där små detaljer ändras ofta och idéer testas. Line tar ofta hem nya produkter för att kolla hur de passar i hemmiljö.

Hyllan i barnrummet är fylld med gosedjur.

Foto: Birgitta Wolfgang

För att få Bjørks långsmala rum att kännas större är hyllorna fulla av färgglada ting som bryter av i synfältet.

–  En stor del av mitt jobb är att reflektera över hur produkterna kan passa i en hemmiljö, så jag tar ofta hem nya saker för att leka lite med dem visuellt. Och sedan slutar det med att de blir kvar här, säger Line.

Badrum med vita möbler och rund spegel.

Foto: Birgitta Wolfgang

Badrummet är litet men funktionellt. Här har Line och Lasse bytt ut kommod, blandare och spegel. Kommoden är från Boxo 55 och spegeln är från Gubi. Blandare och pedalhink från Vipp.


Reportaget publicerades första gången i Allt i Hemmet 4/2017.

Älskar du vackra hem? Missa inte inredningsbloggaren Jannice Wistrands villa från 1700-talet!

NUVARANDE Kika in i en modern sekelskifteslya i Köpenhamn
NÄSTA Sy en stor trasmatta på nolltid!