Med pastellfärger och en stor portion fantasi har Maria Spetz inrett sin etta utanför Göteborg. Här är fullt av charm och gott om plats, trots att det bara finns ett enda rum.

av Anna Mård foto Susanne Kings

Maria har bott i lägenheten i två år.

Maria har bott i lägenheten i två år.

Maria Spetz tycker om att flytta. Kanske inte själva flytten, men att byta boende och prova flera olika stadsdelar.
– Jag trivs verkligen i den här lägenheten, den är så charmig trots sin lilla storlek. Därför har jag blivit kvar här i två år utan att vilja flytta vidare – det är rekord för mig!

Trots lägenhetens begränsade yta har Maria lyckat skapa många funktioner här. Vardagsrummet, som är det enda rummet, rymmer sovplats, matdel och plats för umgänge, utan att det blir trångt.
– Det är mitt favoritrum, om man nu kan säga så när man bara har ett. Det känns harmoniskt och har fina fönster och snedtak. Det var vad som gjorde att jag föll för lägenheten! Jag brukar få höra av mina vänner att mitt hem är detaljrikt utan att bli plottrigt. Jag är också nöjd med att jag har fått till bra balans på färgerna.

Marias intresse för inredning vaknade redan när hon var barn.
– Mina föräldrar var inte så inredningsintresserade, men kreativa på andra sätt. Jag växte upp med min pappa och redan från tio års ålder fick jag härja ganska fritt hemma. Det hände ofta att jag hade möblerat om eller grävt en ny blomsterrabatt när han kom hem från jobbet.

Maria har gjort om sovalkoven många gånger. Glasflaskorna i taket fyller hon med färska blommor på vår och sommar.

Maria har gjort om sovalkoven många gånger. Glasflaskorna i taket fyller hon med färska blommor på vår och sommar.

Inredningsstilen är modern, med vit eller ljus bas och mycket pasteller i accessoarerna. Basen brukar förbli densamma och så får detaljerna ändras efter trender, årstid eller humör.
– Just nu, inte helt otippat kanske, är mint och rosa mina favoritfärger, säger Maria.

Vardagsrummets charmiga snedtak var det som gjorde att Maria föll för lägenheten.

Vardagsrummets charmiga snedtak var det som gjorde att Maria föll för lägenheten.

Maria gillar öppna hyllor och tycker att det är roligt med porslin.

Maria gillar öppna hyllor och tycker att det är roligt med porslin.

Hon får sin inspiration från tidningar och bloggar, men försöker också vara uppmärksam på de miljöer hon rör sig i till vardags. Hon gör ofta om hemma, gärna med hjälp av tyg. Sovdelen har hunnit byta skepnad ett flertal gånger sedan hon flyttade in.
– Ofta går estetik före funktionalitet i min inredning, tyvärr. Det är inte alltid så bra, till exempel att ha en stenhård soffa bara för att den är snygg. Men jag har blivit bättre på att väga in båda delarna.

Får hon en idé till förändring ska det ske snabbt, hon är inte den som går och klurar och funderar. På så vis är tyg bra, med textilier går det att göra både snabba och billiga förändringar.
– En del möbler har jag klätt om flera gånger. Kanske får de helt ny dräkt nästa gång jag flyttar.

 

 

 

 

Artikeln är hämtad från Allt i Hemmet nr 3, 2015.