I flera års tid väntade Ulrica Gath på det perfekta huset. När hon hittade det slog hon till direkt – och familjen bytte radhuset med miniträdgård mot en hörntomt med skogen som granne.

av Johanna Flyckt Gashi textbearbetning Lotta Svedberg foto Carina Olander

Familjen Gath, som består av Ulrica och Micke med barnen Love och Ebbe, bor i ett växande villaområde strax intill skogen i utkanten av Helsingborg. Huset påminner lite om en klassisk skånelänga: lågt, vitputsat och tillbyggt så att det bildar en vinkel. Innan familjen flyttade hit bodde de i ett radhus bara några gator bort.
– Vi trivdes jättebra i radhuset, men ville ha ett friliggande hus med större trädgård. Samtidigt var vi så pass nöjda med det boende vi hade att vi bestämde oss för att inte stressa, utan vänta in det perfekta huset, berättar Ulrica.
– Just den här delen av området var vi väldigt förtjusta i. När vi strosade runt här en dag för flera år sedan sa min äldste son: ”Hit tycker jag att vi ska flytta när jag är åtta år, det blir lagom.” När det här huset blev till salu kändes allting rätt.

Ulrica Gath njuter i fulla drag av sitt hus.

Ulrica Gath njuter i fulla drag av sitt hus.

Hon gick på visningen ihop med sin syster och lade omedelbart ett bud, utan att resten av familjen ens hade hunnit se huset. Sedan gick allt väldigt snabbt. Inom en månad hade Ulrica och Micke vunnit budgivningen, sålt radhuset och skrivit under alla papper. Det nya huset var i gott skick men inte alls i deras stil – och nu skulle de bara ha två veckor på sig att måla om innan det var dags att flytta dit allt bohag. Medan Micke framför allt ägnade sig åt att riva en innervägg, och yrkesmålare tog sig an väggar, trappa och innertak, riktade Ulrica in sig på golven. Hon målade dem i tre olika lager, och höll på varje morgon och kväll.
– Jag och Micke gick i skytteltrafik mellan husen för att hinna klart alltihop i tid. Ibland fick barnen somna på golvet i nya huset och ibland hade vi barnvakt för att kunna jobba till långt in på natten. Eller också gick en av oss hem och lade barnen medan den andra stannade kvar i huset.

"Vi bryggde kaffe i hallen"

Efter inflyttningen blev det dags att byta ut köket. Först tänkte Ulrica och Micke att de skulle klara av monteringen på egen hand – ända tills alla kartongerna kom från Ikea. Då tappade paret tillfälligt suget och bad i stället en snickare om hjälp.
– Puh, framförallt arbetet med köket kändes riktigt långdraget. Vi kunde inte laga mat på en hel månad och var tvungna att brygga kaffe i hallen.

När två månader hade gått kunde de äntligen luta sig tillbaka och njuta av att renoveringen var färdig. Framöver kommer de bara att ge sig på lite olika småprojekt, som att måla om stolarna vid matbordet och byta ut belysningen där, eller fixa lite i pojkarnas rum på övervåningen.

"Vi gör gärna nya möbler av gamla saker"

– Både Micke och jag tycker om vitt och vill ha det som bas i alla sammanhang. Men det är finast ihop med kontraster, svart är en favorit ihop med trärent och grått. Helst ska det vara lite slitet och använt. Finns det en historia bakom en pryl eller möbel har den stort värde, också för att det handlar om att återvinna. Vi gör gärna nya möbler av gamla saker, som sonens sängstomme som blev soffbord.

Ordning och reda i köket.

Ordning och reda i köket.

För Ulrica måste det finnas harmoni i inredningen. Hon försöker plocka undan, ha ordning och se till att det finns bra förvaring för alla grejer som behövs i en familj.
– I vår familj handlar mycket om hockeyträning, vilket förstås kräver tid. För Love och Ebbe blir det dessutom en hel del fotboll. Men när vi inte är på väg till eller från en hockeyrink är vi desto gladare att vara hemma.

Till vänster: Favoritplatsen i huset är sovrummet. Till höger: Familjens ljusa hall.

Till vänster: Favoritplatsen i huset är sovrummet. Till höger: Familjens ljusa hall.

Det de främst saknade i radhuset där de bodde tidigare var en stor trädgård, så den nya tomten har betytt stor lycka.
– Jag älskar att plantera, ha blommor till olika säsonger och kunna hämta in grönt och örter till köket. Nu får jag äntligen gå loss på odling, säger Ulrica.

Huset ligger på en hörntomt i ett villaområde. Strax intill finns skogen och ett promenadstråk går alldeles förbi tomten.

Huset ligger på en hörntomt i ett villaområde. Strax intill finns skogen och ett promenadstråk går alldeles förbi tomten.

Det var spännande att se vad som kom upp i trädgården den första våren, och hela sommaren gick åt till att gräva rabatter, plantera nya växter och inreda den stora altanen som ligger skyddad av både huset och ett förråd. Altanen har blivit ett ombonat uterum som nu ska möbleras med en utesäng, ihopsnickrad av brädor och hjul, och försedd med kuddar och madrass.
– Huset är helt inbäddat i grönska, eftersom det är en hörntomt och skogen ligger strax inpå knuten. Det är inte alls ovanligt att vi ser rådjur uppe i skogen! På morgnarna hälsar vi på ekorrarna i träden och på våren blir marken täckt av vitsippor. Det är verkligen en idyll, här skulle jag kunna bo resten av mitt liv.

Artikeln är hämtad från Allt i Hemmet nr 3, 2015.

LÄS OCKSÅ: 

Gott om plats på 44 kvadrat

Pastellig etta i Göteborg

Lantligt med vedspis och snickarglädje