Ljuvligt läskande rabarberdrink, med eller utan alkohol. Självklart går det bra att göra den på köpt saft också! Foto: Karl Anderson 

Ljuvligt läskande rabarberdrink, med eller utan alkohol. Självklart går det bra att göra den på köpt saft också! Foto: Karl Anderson 

Härliga rabarbertid! Välkomstdrinken till festen kan du enkelt göra av rabarbersaft, citron och sodavatten. Använd antingen köpt eller hemgjord rabarbersaft.

 

Rabarberdrink

4 dl koncentrerad rabarbersaft                    

3 dl vodka (t ex med vanilj- eller hallonsmak)     

1 liter sodavatten/mineralvatten                                                          

Krossad is                                                              

1 citron, skivad                                                             

1 blodapelsin  

Ev mineralvatten med hallonsmak                                                       

GÖR SÅ HÄR:

1. Häll saften i en bålskål. Fyll på med önskad mängd alkohol. Blanda ut med sodavatten.

2. Häll upp i glasen. För mer syrlig smak, lägg i bitar citronskivor.

3. Ha i krossat is precis innan servering. Skär skivor av blodapelsin som dekoration på glaskanten.

4. Vill du ha drinken alkoholfri, gör den av saft, sodavatten och lite mineralvatten med hallonsmak.

 

Rabarbersaft

1 kg rabarber

7 dl vatten

5 1/2 dl strösocker per liter avrunnen rabarbersaft

1 krm natriumbensoat

Flaskor med lock

GÖR SÅ HÄR: 

1. Koka upp vatten i en stor kastrull. Skölj, rensa och ansa rabarbern. Skär i bitar. Lägg rabarbern i vatten och koka i 15 minuter. Sila saften i en silduk.

2. Mät upp mängden rabarbersaft och beräkna sen mängden socker. Ha i sockret i en kastrull. Tillsätt rabarbersaft. Koka rabarbersaft och socker under omröring i 5 minuter. Skumma av saften.

3. Ta lite saft i ett glas och rör ut natriumbensoaten i den. Detta steg kan skippas om man fryser saften. Häll ner blandningen i resten av rabarbersaften. Häll upp rabarbersaften på rena, torra flaskor. Förslut dem.