Mitt i roslagens famn har Sandra och Stefan Ek byggt sin sommarfristad i en lada från 1950-talet. På 75 charmiga kvadratmeter samsas arvegods, återbruk och loppisköp i en avskalad mix. Här är livet gott att leva.

styling Therése Larsson textbearbetning Elin Fundell foto Sandra Birgersdotter

Sandra och Stefan Ek hade länge pratat om att hitta en gård, eftersom Sandra är född och uppvuxen på landet och längtade efter ett sommarställe med närhet till naturen. Då dök den upp, gården med tillhörande lada, mitt i Roslagen inte långt från Stockholm där parets permanentboende ligger. Här fanns alla kriterier som Sandra och Stefan haft som önskemål för det boende de önskade för helger och somrar: insjö och hav i stort sett runt husknuten, öppna åkrar och ängar, närhet till Norrtälje, och på sommaren fullt med kompisar att leka med för sonen Douglas, 8 år.
– Nej, det går inte annat än att älska den här platsen! Jag växte upp just på en gård som låg omsluten av åkrar och ängar och som hade både insjö och hav nära. Det gav en sådan frihet och lugn. Här är det likadant, säger Sandra. 

Tavlan från Sandras morfar fångar blicken när man stiger in i ladan.

Tavlan från Sandras morfar fångar blicken när man stiger in i ladan.

När paret slog till var ladan fallfärdig. Det regnade in och golvet var ruttet. Men Sandra och Stefan kände sig ändå trygga eftersom de hade flera husrenoveringar i ryggen.
– Ladan var på väg mot allmänt förfall, men vi tänkte inte så mycket på problemen och utmaningarna utan bestämde oss för att köpa, säger Sandra.

Sandra, Stefan och Douglas.

Sandra, Stefan och Douglas.

Sandra och Stefan började planera – och de lät förberedelserna ta tid. Under tre år bodde familjen i en friggebod på tomten, som i dag fungerar som ett extra gästrum, och fick använda det charmiga lilla utedasset. Själva lägenheten i ladan byggde Stefan tillsammans med sin pappa Bengt. Den tog ungefär ett år att färdigställa, men inflyttningen fick vänta eftersom det fanns mycket att ta hand om i skog och mark, samtidigt som de ville hinna fundera igenom planlösningen ordentligt.
– Vi gjorde nog trettio varianter innan vi bestämde oss för den slutliga, säger Sandra.

Parets tre viktigaste önskemål var gemensamhetsytor för umgänge, sovplatser till många övernattande gäster och att gränserna mellan ute och inne skulle vara minimala.
– Inspiration till planlösning och inredning hittade vi i olika inredningsmagasin. Vi samlade och mixade olika idéer. Sedan formade vi dem så att de passade våra behov, säger Sandra.

Västhuset är tillverkat av gamla fönster som hittades i ladan.

Västhuset är tillverkat av gamla fönster som hittades i ladan.

Den största utmaningen var hur de skulle kunna bygga om ladans nedervåning, som hade flera spiltor, till öppna ytor och ändå behålla styrkan i stommen. Lösningen blev att byta de bärande stöttorna och flytta

dem på både under- och övervåningen. Golvet på nedervåningen hade också mycket fall som behövde jämnas ut. Där sågades reglar i olika höjder för att plana ut nivåerna, innan det nya golvet lades på. På övervåningen, tidigare ett höloft, ryms nu familjens vardagsrum.
– Vår inredning är enkel och stilren. Vi blandar gammalt och nytt, men aktar oss så att det inte blir för plottrigt. Det mesta är fyndat på loppisar i Roslagen. Det känns naturligt att blanda arvegods med loppisköp och hemmabyggt här. Vårt bästa fynd är de dörrar som fanns på gården när vi köpte den, säger Sandra.

Paret har också byggt flera uteplatser runt ladan.
– Vi flyttar runt beroende på väder, vind och sol. Ösregnar det kör vi pingisturnering i ladan!

Trots många byggprojekt tar sig familjen tid att njuta i stunden av livet på landet.
– När det är dags för en välbehövlig paus tar Stefan och Douglas båten och åker ut och fiskar. Jag lutar mig tillbaka med en bok.

 

 

Familjens sovrum, vardagsrum och matplats.

Familjens sovrum, vardagsrum och matplats.

Artikeln är hämtad från Allt i Hemmet nr 6, 2014.