Något gammalt, något nytt, något fått... Hemma i Christoffers och Alexandras tvårumslägenhet finns en djärv blandning av designklassiker, 1950-talsretro och moderna lampor.

styling Myrica Bergqvist text Åsa Brolin foto Carl Dahlstedt

Christoffer och Alexandra i sin lägenhet i Hammarbyhöjden.

Christoffer och Alexandra i sin lägenhet i Hammarbyhöjden.

För den som älskar att laga mat är förstås köket hemmets viktigaste plats. Precis så är det för Christoffer Brazda och hans sambo Alexandra Broman. Det första paret såg när de kom in i lägenheten i Hammarbyhöjden var det charmiga köket som är ovanligt rymligt för att vara byggt på 1940-talet och vars stora skåp rymmer parets porslinssamling från Gustavsberg.
– Vi är matlagare, så vi hänger jämt i köket, säger Christoffer, som är ansvarig för Icas charksortiment, och passionerat intresserad av ämnet.
– Köket är den bästa platsen i hela lägenheten. Vi bjuder ofta hem kompisar på middag, och alla får plats kring köksbordet.

Christoffer och Alexandra träffades för nio år sedan och började samla på sig fina möbler redan när de båda pluggade och trängde ihop sig på 24 kvadratmeter. När de flyttade till sin nuvarande längenhet för två år sedan fick de plötsligt större ytor förverkliga sina inredningsdrömmar på och mer plats att testa nya idéer.
– 
Det viktigaste för oss är att vårt hem är mysigt och hemtrevligt. Det får inte kännas stelt, säger Christoffer.

Inspireras ni av någon speciell stil?
– Nej, vi köper sådant vi tycker är snyggt och sedan får det hitta sin plats hemma. Mycket hemma hos oss är värvda saker och mäböer som vi har fått av släktingar. Jag gillar saker som har historia, och handlar gärna begagnat. Både möbler och prylar får gärna ha lite patina.

Soffbordet består av sprejmålade koffertar och en marmorskiva från ett kök.

Soffbordet består av sprejmålade koffertar och en marmorskiva från ett kök.

I köket samsas udda loppisstolar med designklassiker.

I köket samsas udda loppisstolar med designklassiker.

Var hittar ni era gamla möbler?
– Vi brukar börja leta på̊ Bukowskis market, sedan slutar det med att vi fyndar på Blocket ... Vi gillar designklassiker, som våra Siroccofåtöljer av Arne Norell, men vi kan lika gärna köpa något av okänt ursprung. Det är känslan som avgör.

När Christoffer och Alexandra bestämmer sig för att göra om hemma går det undan – de provar sig hellre fram än ägnar någon längre tid åt planering.
– Vi inreder väldigt spontant! Allt går fort. Oftast blir vi nöjda – det kanske blir en annan färgnyans än vi hade tänkt oss, men det blir ofta fint ändå. Vi tänkte  till exempel måla hallen i en dov lavendelnyans, men den blev mer ljuslila, så nu har vi det så.

Lägenhetens hall-, köks- och sovrumsgolv är gråmålade och blanka. De utgör en sammanhållande länk, även om paret först tyckte att linoleumgolven såg lite hårda och kalla ut.
– Men när vi hade flyttat in våra saker började vi gilla golven. De är en bra bas för vår stil, som är en blandning av gamla och nya saker.

Ni har ett fint soffbord, berätta lite om det?
– Alexandra och jag ville verkligen ha något av marmor, vi blev nästan lite besatta och hade en stående sökning på Blocket. En dag blev ett par marmorskivor till salu när någon rev ut ett kök på Östermalm. Vi köpte en. Sedan sprejmålade vi två gamla koffertar och lade marmorskivan ovanpå. Den är så tung att den ligger stadigt, säger Christoffer.
– 
Men på våren och sommaren tar vi gärna med oss maten ut på balkongen i stället. Den är stor och vi odlar blommor och grönsaker där. Det är härligt.  


Artikeln är hämtad från Allt i Hemmet nr 10, 2014.