Att föremålen har historia är viktigt när Emma Smedenius, formgivare med stort inredningsintresse, möblerar sin och sambons tvåa i Göteborg.

 av Anna Ahlholm foto Sofi Sykfont

Emma och Marcus.

Emma och Marcus.

I en tvåa från 1881 med kakelugn och takstuckatur bor Marcus Alvergren sedan sju år. Sambon Emma Smedenius flyttade in för ett år sedan. Huset är ett så kallat landshövdingehus, vanliga i Göteborg men även i Örebro. Typiskt för dem är en bottenvåning av sten och övriga våningar av trä. På grund av brandrisken fick flerbostadshus av trä under slutet av 1800-talet endast ha högst två våningar, vilket blev oekonomiskt. Då kom man på idén med en bottenvåning i sten. Ritningarna godkändes av dåvarande landshövding Albert Ehrensvärd d.ä, som fick ge husen deras namn.  

Parets lägenhet ligger i göteborgska Haga, ett mysigt område med många bevarade trähus, kaféer, uteserveringar, hattmakare och antikaffärer. Det passar bra för Emma, vars favoritintresse är att leta efter fina föremål på loppmarknader och auktioner. Emma driver inredningsbloggen Hemmagjord.blogg.se med fokus på vintage, återvinning och pyssel, och hon har tidigare jobbat som dekoratör/stylist. Bloggen kom till när hon ville samla alla sina egna projekt på samma ställe, som en bilddagbok. Mest för sig själv, men i efterhand kom förfrågningar från vänner och bekanta. De undrade om hon kunde ge dem förslag på förändringar i deras hem, allt från möblering, färgsättning och belysning till detaljerade förslag på möbler, tapeter och lampor. 
– Min dröm är att kunna kombinera mitt arbete som formgivare med inredning, kanske arbeta som inredare eller på en design- eller konceptbyrå, säger Emma.

En itusågad jordglob har blivit en fin taklampa.

En itusågad jordglob har blivit en fin taklampa.

I köket blandas ljust, mörkt och blommor.

I köket blandas ljust, mörkt och blommor.

Intresset är så stort att hon i fjol pluggade inredning och design på Art college på kvällstid och distans, för att ta sig närmare sin dröm. Emma har ständigt olika gör-det-själv-projekt på gång och dem delar hon gärna med sig av på sin blogg.
– Jag älskar när gamla möbler får en ny kostym, eller kanske till och med ett annat syfte. En koffert kan bli ett soffbord, en glasburk blir en lampa. Jag vill inspirera och öppna människors sinnen för återvinning, säger hon.

Överallt i parets lägenhet kan man hitta fina gamla möbler och detaljer från olika  resor, loppmarknader och auktioner. En jordglob blev en lampa ovanför soffbordet. Gamla väckarklockor skapar en rolig väggdetalj i köket. Träfiguren av Tintin på skrivbordet köpte Emma på en marknad i Dubai, och den gamla fläkten i sovrummet hittade hon i en secondhand-butik i Barcelona förra sommaren. Lockelsen ligger i att sakerna tidigare har tillhört någon annan och att det finns en historia kring föremålen.
– En gammal dam har kanske burit på väskorna som nu är ett sängbord, en musikant har kanske spelat på dragspelet i något gathörn. Det är sådant som gör att hemmet får en själ, säger Emma. 


Artikeln är hämtad från Allt i Hemmet nr 9, 2014.