slottet700.jpg

Grönsöö slott, utanför Enköping, ekar inte tomt när fikagästerna åkt. Här bor ägarfamiljen permanent på halva nedervåningen i slottet.

Jacob, hur är det att bo på ett slott?
– Många tror att vi har fina bjudningar som förr i tiden, men det har vi inte. Vi arbetar hela tiden och lever vardagsliv. Vi bor på halva nedervåningen, resten är museum. Slottet är framför allt en arbetsplats. Våra barn spelar inte piano utan dataspel. På jul- och påskdagen samlas min släkt här, men andra tillställningar har vi varken tid eller ork till. Dessutom är huset känsligt och fester sliter på inredningen.

Vilken är den vanligaste frågan ni brukar få?
– ”Är det inte underbart att bo på ett slott?” Då brukar jag säga att vi ofta bara ser allt som är ogjort. Vi bor, lever och arbetar på samma plats. Det är ett stort ansvar att hålla allt i bra skick. Det finns en ångest att lyckas vårda stället, så att det håller i framtiden, samt en oro över ekonomin. Många tror att vi är rika för att vi bor på ett slott, men så är det inte.

Är det något som brukar förvåna era gäster?
– Många tycker att det är helt fantastiskt att det är "Bessan" som städar hela slottet. Vi har en och en halv anställd och några yngre säsongsarbetare. De har fullt upp med parken, fruktodlingen, jordbruket, turismen och alla husen som ständigt behöver renoveras.

Hur lär man sig sköta ett slott?
– Man behöver inte ha kunskapen i förväg, det är något man lär sig. Helst ska man vara utbildad rörmokare och jurist, haha. Pappa var väldigt noga med att vi bröder skulle utbilda oss akademiskt och ut och jobba. Mina föräldrar flyttade in i slottet 1975 och då renoverades det en hel del både i museidelen och i boendedelen. Vi har ett stort nätverk av kunniga personer att rådfråga om renovering och byggnadsvård.

Vilka är fördelarna med att bo på slott?
– Jag växte upp bredvid slottet och tänkte aldrig på att det var något särskilt med det. Först när jag blev lite äldre reflekterade jag över den vackra naturen och att det inte finns några bostadshus så långt ögat når. Bäst är rymden i salarna, tystnaden, naturen och när vi har haft gäster i biblioteket och doften av kaffe eller parfym håller sig kvar i någon dag. Det är viktigt att slottet är levande genom människorna som lever där. Ett slott utan människor är dött.

Här bor

Jacob von Ehrenheim, 54, och Elisabet ”Bessan” von Ehrenheim, 50, med barnen Carl Filip, 19, och Ida, 17 år. Paret är lokalvårdare, konservatorer, butiksansvariga, bagare och husfru på Grönsöö slott.

Om slottet
Grönsöö slott, nära Enköping. Släkten von Ehrenheim har varit ägare sedan 1803. Jacob är sjätte generationen. Slottet stod obebott 1943–75. 
Byggår: 1607–11.
Boyta: 500 kvm.
Antal rum: 23 rum och kök (och 46 kakelugnar).
Inflyttningsår: 1999.

 

LÄS OCKSÅ: 

Feng shui hemma hos Jannice Wistrand: Hälsa på hos inredningsbloggaren

Ulrika hittade det perfekta boendet: Med skogen som granne

Andreas häftiga tvåa i Göteborg: "Vitt är ingenting för mig"