huset700.jpg

I fiskeläget i norra Uppland har inredningsstylisten Helene Holmstedt tillbringat barndomens somrar. Nu trivs hela familjen i den enkelt, men snyggt inredda stugan på 30 kvadratmeter med havsutsikt.

Från början var stugan flagnat ljusgrön, men eftersom den skulle passa in i det lilla fiskeläget var falurött ett självklart val. Familjen kastade också ut de gamla korkmattorna och slipade, lutade och vitoljade furu-golven. Väggar, skåp och garderober målades vita.

– Det var skåpen och garderoberna jag föll för, från början. Även om allt var gulnat och furufärgat kunde jag för min inre syn se hur fint det skulle bli med lite färg, säger Helene.

För Helene, som till yrket är inredare och stylist, är det viktigt att inredningen i sommarstugan är enkel och okomplicerad. Prylarna hittar hon bland annat på loppisar, då hon i sitt jobb konstant far runt och letar efter nya saker.

Skavda möbler är en av inredningsfavoriterna som hon i sitt yrke också ofta använder som rekvisita.

– Om jag till exempel stylar ett matjobb blir det alltid snyggt mot en skavd yta, så jag har samlat på mig en del genom åren. Jag tänker att jag ska måla om dem, men det är fint med skavt också.

Som stylist är det en svår balansgång mellan snyggt och bekvämt, och Helene medger att det förra ofta vinner.

Rättelse: När vi publicerade detta hem i tidningen skrev vi tyvärr fel fotograf. Rätt ska självklart vara Hans Bjurling.

text: Emelie Åberg foto: Hans Bjurling

Mer om familjen Holmstedts hem finns i Allt i Hemmets utgåva i augusti, nr 8.

Miniverandan är hall och matplats samt ibland sovrum, om det kniper. Den väggfasta bänken rymmer allt från sjökort till extra sängkläder. Dynorna är klädda i tyg från Ikea. Taklampan ett loppisfynd från trakten. Trädgårdsmöblerna följde med huset.

Bäddsoffan från 1940-talet passar perfekt i utrymmet mellan väggen och garderoben som är 195 cm. Signalflaggorna är fyndade på favoritbutiken Evensen antik i Stockholm. De röda pallarna kommer från lokala loppisar. Sofftyget är tio år, men håller fortfarande. Kuddarna finns på Afroart.

Köksbänken består av en målad furuskiva som vilar på reglar. Bakom tyget sitter hyllor. Tyget från Linum har tio år på nacken. Stolen har tillhört Helenes farfar. Gasolspisen är en gåva från -svägerskan som räddade den från soptippen när släktgården renoverades.