Florida i all ära, men när Anna och hennes familj klev in huset i halländska orten Åsa var det som att komma hem. Här skapas harmoni och lugn med ljusa färger och material som ull, lin och läder.

av Helena Strauss, Marie Delice Karlsson foto Marie Delice Karlsson

 
Lilla orten Åsa utanför Kungsbacka kan skryta med både klassiskt havsbad och storslagen natur. Men det Anna och Göran, som flyttat från Florida till Stockholm med barnen Erik, Sara och Ingrid, och hunden Bamse, framför allt föll för, var huset.
– 
Det var byggt helt i min stil, med material jag själv skulle ha valt. Ett riktigt ”New England”-hus där vi kunde flytta rakt in, säger Anna.
– Det var som att komma hem, helt enkelt. Till och med barnen var väldigt entusiastiska och utbrast: ”Här vill vi bo!”

Sovrummet går i ljusa toner och bakom sängen finns en platsinbyggd gavel.

Sovrummet går i ljusa toner och bakom sängen finns en platsinbyggd gavel.

Köket är husets hjärta och familjen lagar mycket mat.

Köket är husets hjärta och familjen lagar mycket mat.

Huset är byggt i trä, i flera omgångar, med en äldre och en nyare del. De 300 kvadratmeterna är fördelade på stora, öppna sällskapsytor kombinerat med rum att dra sig undan i. Familjen har många släktingar som kommer och bor hos dem i perioder, och möjligheten till både sällskap och avskildhet är viktig för att alla ska trivas.
– Sommartid känns det som om ytorna blir dubbelt så stora. De många altandörrarna står öppna och gränserna mellan ute och inne suddas ut. Vi älskar att vara ute på vår baksida, den är som en innergård, säger Anna.  

Skinnfåtöljen är arvegods och fårfällen kommer från Gotland.

Skinnfåtöljen är arvegods och fårfällen kommer från Gotland.

Trädgården används också mycket under somrarna. Familjen odlar tomater, bönor, örter, bär och sommarblommor i pallkragar. Maken Göran har med åren blivit duktig hemmasnickare, vilket inte är dumt när man har ett stort hus. Däremot lejer familjen bort arbeten som omfattar svårare hant- verk samt el- och vattendragningar.
– Våra projekt börjar ofta med att vi tillsammans kommer fram till att vi vill göra om något. Jag skissar fram en idé kring hur det kan göras och Göran konstruerar det utifrån bästa möjliga funktion, säger Anna.

Förra sommaren byggde paret en utomhusgrupp med stort bord och lång bänk, efter att Anna hade tröttnat på allt för dyra och små utomhusmöbler. Det blev lyckat, liksom

kontoret inrymt i en garderob i sovrummet, som blev ett litet mysigt krypin att arbeta i.

Anna har alltid varit väldigt intresserad av inredning. Numera arbetar hon inom kommunen, men för några år sedan drev hon ett eget inrednings- och accessoarmärke med bland annat kuddar och tavlor.  Just nu ligger firman på is, men hon får fortfarande utlopp för sin inredningspas- sion hemma i Åsa. Allt i huset är genom- tänkt, funktionellt och harmoniskt – knepet är att hålla sig till säkra kort, säger Anna.
– Det jag har tyckt om under lång tid och alltid återkommer till, brukar bli den bästa
 lösningen. Jag tror på att välja saker med omsorg och låta inredningen ta tid.
– Alla våra hem har haft en bas med ljusa naturfärger i vitt och beige, blandat med mörkare accenter i brunt, grått och svart. Materialen är ofta naturliga, som hampa, lin, ull, trä och läder.  

Bäst trivs hon när de olika rummen harmonierar med varandra i både färg och stil. Mycket textilier gör hemmet ombonat, och Anna flyttar runt både egendesignade och köpta kuddar när det är dags att göra om. I övrigt är stilen en blandning av lantligt, klassiskt, industriellt och New England.
– Jag är förtjust i enkelhet och kontraster mellan föremål och material. Enkla, råa material vid sidan av blanka och slipade, mer genomarbetade föremål, skapar ett unikt uttryck där olikheterna lyfter fram varandra, säger Anna.
– Men det absolut viktigaste är att skapa ett hem man trivs i. Det ska kännas skönt att komma hem.


Artikeln är hämtad från Allt i Hemmet nr 10, 2014.