När Jasmina Bylund och Peder Forsell hittade tvåan i Solna var den i bedrövligt skick och stambyte var på gång. Men Jasmina hade spanat in just det här huset sedan hon var liten flicka och ödet gjorde att lägenheten blev deras.

styling Jasmina Bylund text Lotta Svedberg foto Kristofer Johnsson

Jasmina, Peder och sonen Winston.

Jasmina, Peder och sonen Winston.

Under två och ett halvt år trängde Jasmina Bylund och Peder Forsell ihop sig i en etta på 28 kvadratmeter. Det började bli dags att leta efter något större. Samtidigt ville de gärna stanna kvar i området, det vill säga Råsunda i Solna, nordväst om Stockholm.
– Vi har alltid trivts så bra här. Främst för att de flesta av våra närmaste vänner och min pappa bor här ute, men också för att det är så nära naturen och promenadstråken runt fågelsjöarna Råstasjön och Lötsjön, förklarar Jasmina.

Själv är hon inte uppvuxen i Råsunda, men tack vare att hennes 20 år äldre syster bodde i krokarna var hon ofta på besök. Redan som liten flicka lade hon märke till ett speciellt grannhus; alldeles blått. Hon minns att hon tänkte att hon verkligen skulle vilja flytta dit någon gång i framtiden.
– Aldrig kunde jag ana att mina drömmar skulle infrias. Men när Peder och jag började leta efter ny lägenhet upptäckte vi att det fanns en till salu i mitt favorithus. Först tvekade vi, eftersom den var i dåligt skick och snart skulle genomgå stambyte, och dessutom förlorade vi budgivningen. Men helt plötsligt drog sig köparen ur och erbjudandet gick vidare till oss.

Med fårskinn blir soffan varm och mysigt ombonad.

Med fårskinn blir soffan varm och mysigt ombonad.

På något underligt sätt verkar det ha varit meningen att tvåan på 65 kvadratmeter skulle komma i just deras ägo. Innan de kunde flytta in blev de dock tvungna att bo hemma hos Jasminas mamma i Täby utanför Stockholm under de nära tre månader som stambytet tog.
– Det var förstås ingen rolig början, men å andra sidan passade vi på att få både kök och badrum renoverade precis som vi ville ha dem. Vi målade också hela lägenheten vit och slipade, lutade och vitoljade golven, berättar Jasmina.

Familjens kontorplats, kök och vardagsrum.

Familjens kontorplats, kök och vardagsrum.

Efter några år i det nya hemmet blev Jasmina gravid. Hon och Peder började diskutera om de skulle kunna bo kvar när sonen Winston, i dag tio månader, hade fötts eller om det var dags att återigen se sig om efter något annat.
– Vi förstod till exempel att det skulle bli stora problem med förvaringen. Det enda vi hade för alla våra kläder och prylar var en ensam garderob på en ynka kvadratmeter. Om vi stannade skulle vi inte ha något annat val än att ändra på planlösningen. Det var också vad som skedde. Vardagsrum och sovrum fick byta plats med varandra, vilket ledde till att sovrummet blev större och fick plats för en rymlig klädkammare på drygt fyra kvadratmeter. En stor dörröppning slogs ut mellan rummen och ett par vackra pardörrar sattes in.
– Vid det laget hade jag hunnit tröttna på alla vita väggar och ville ha in lite färg, för att hemmet skulle kännas mer trivsamt. Men jag ville ändå hålla det rätt neutralt med gråaktiga, mustiga nyanser.

När Jasmina ville måla hallen rosa trodde Peder att hon hade blivit galen. Nu är båda lika nöjda med färgen, som är Alcrot Apricos nude.

När Jasmina ville måla hallen rosa trodde Peder att hon hade blivit galen. Nu är båda lika nöjda med färgen, som är Alcrot Apricos nude.

Jasmina påpekar att hon är bortskämd med att Peder i stort sett aldrig lägger sig i hennes planer för hemmet och inredningen. Det är särskilt skönt, menar hon, med tanke på att hon är inredare till yrket – hemma kan hon släppa loss och pröva nya idéer lite som hon vill.
– Men när jag kom på att jag ville måla hallen rosa protesterade han vilt, säger hon med ett skratt.
– Han trodde att jag hade blivit helt tokig. Nu har jag fått över honom på min sida, för det blev ju snyggt och diskret, precis som jag visste att det skulle bli. Det är skönt när en miljö varken är direkt ”tjejig” eller ”killig”, utan passar för alla smaker.


Artikeln är hämtad från Allt i Hemmet nr 6, 2014.