Första gången Andreas och Josefin Karsberg Netz klev in i sitt drömhus var det i bara badkläderna, och när de väl flyttade dit hade de möbler som bara räckte till en liten del av undervåningen.

av Johanna Pilfalk foto Sara Landstedt

Andreas och Josefin.

Andreas och Josefin.

Andreas Netz och Josefin Karsberg Netz trivdes bra i sin färdigrenoverade lägenhet i centrala Stockholm, och planer på flytt – och inte minst hus! – låg långt fram i tiden. Men Andreas drömde ändå lite i hemlighet om att sätta tänderna i något nytt projekt, och en varm sommardag, när de som så många gånger förr var och hälsade på Josefins moster på Ingarö i Stockholms skärgård, upptäckte de ett hus till salu bara ett stenkast bort.
– Vi beslutade oss för att ta vägen förbi huset ner till stranden den dagen, bara för att titta. Kalla det slump eller mening, utanför huset stod en mäklare som skulle visa huset för ett annat par. Självklart frågade vi om vi också fick titta, säger Andreas.

Det blev en husvisning i badkläder för Josefin och Andreas, och paret blev upp över öronen förälskade.
– Det här huset hade allt vi drömt om, säger Josefin.
– Det var falurött med vita knutar, hade ett oslagbart läge vid havet, massor med ljusinsläpp och var öppet och rymligt. Det kändes som hemma.

Köket är ljust och härligt!

Köket är ljust och härligt!

Huset blev deras, med inflyttning först nio månader senare. Det var nog bra, resonerar paret i efterhand.
– Dels fick vi ytterligare lite tid i vår nyrenoverade lägenhet i stan som vi trivdes bra i, dels kunde vi vänja oss vid tanken på att flytta till en fyra gånger så stor bostad en bit utanför stan, säger Josefin.

Innan Josefin och Andreas renoverade huset, var golvet i ekparkett.

Innan Josefin och Andreas renoverade huset, var golvet i ekparkett.

Huset var i gott skick, men ytskiktet inte riktigt som Josefin och Andreas ville ha det, så det blev en del renovering.
– Det vi gjorde först, som vi bestämde oss för redan på visningen, var att byta ut den befintliga ekparketten på undervåningen till ett genuint plankgolv. Trots att Andreas föräldrar tyckte det var ”hål i huvudet” att riva ut en fin parkett, säger de och skrattar.

Vardagsrummet är inramat med en fin tavelvägg.

Vardagsrummet är inramat med en fin tavelvägg.

Golvet på övervåningen slipades och behandlades på samma sätt som golvet på undervåningen. På övervåningen öppnade de upp mellan sovrummet och det som blev deras nuvarande klädkammare, samt satte in ett par vackra pardörrar emellan. Väggarna fick nya tapeter, taken målades vita och nya lister och foder kom upp. På nedervåningen byttes köket i björk ut till ett Ikeakök med grå luckor, svart bänkskiva och vitt kakel upp till tak. Överskåpen revs och i stället satte de upp en stringhylla för öppen förvaring.
– Vi fick tillgång till huset den 1 mars 2013 och hade påsken några veckor senare som deadline för renoveringarna. Vi hade utlovat påskfest hos oss och båda våra familjer skulle komma på långfredagen, säger Andreas, road vid minnet.
– De sista målarna gick klockan 23 på skärtorsdagskvällen. Matbordet målade vi sista gången på fredagsmorgonen och det var dammtorrt lagom till dukningen.

Under renoveringen försvann köket i björk och ersattes ett kök i grått, svart och vitt.

Under renoveringen försvann köket i björk och ersattes ett kök i grått, svart och vitt.

Paret satte även in en gjutjärnskamin som både är vacker att se på och hjälper till att hålla värmen i hela den öppna undervåningen.
– Det bästa vi gjorde var nog ändå att montera spröjs på fönstren. Exteriören fick ett otroligt lyft och spröjsen förstärker den äldre karaktären på huset, säger Andreas.

På sängen ligger parets katt och myser.

På sängen ligger parets katt och myser.

Både han och Josefin är väldigt inredningsintresserade och vet vad de vill ha.
– Det är viktigt för oss att ha en röd tråd i vår inredningsstil, säger Josefin.
– Vi gillar det skandinaviska ljusa med inslag av färg, för att inte tala om växter. Vårt hem ska vara hemtrevligt och mysigt och då gör växter stor skillnad, tycker jag.

Men bohaget från den lilla lägenheten räckte inte långt.
– När vi hade ställt in alla våra möbler i huset efter flytten var bara en liten del av nedervåningen möblerad, så det har blivit många Ikeabesök. Vi har också åkt runt på loppisar och auktioner, letat i källare och förråd hos föräldrar och släktingar samt gjort en hel del fantastiska Blocketfynd.

Deras favoritpryl är en trearmad mässingslampa från början av 1900-talet.
– Den köpte vi till vår första gemensamma lägenhet i Oslo av en 80-årig kvinna i folkdräkt som själv sytt och broderat lampskärmarna. Strax därefter kommer vår Gustavsbergsservis Berså som vi fick i bröllopspresent av våra föräldrar. Den gör sig utmärkt i vitrinskåpet som vi köpt på Blocket.

Paret har en hel del framtidsplaner med huset, då mest på utsidan.
– Vi drömmer om ett orangeri, en pool och en glasveranda, säger Andreas.
– Men vi är inte riktigt överens om i vilken ordning det hela ska ske, så det lär bli en del tuffa förhandlingar vid matbordet. Just den ljusa platsen vid det stora matbordet är en av deras absoluta favoritplatser i huset.
– Ett bevis som bekräftar det var när vi blev sittande här med vänner i nio timmar vid en middag, säger Josefin.
– Annars älskar jag att sitta i den svarta rottingfåtöljen i hörnet vid fönstren. Här uppe har man utsikt över hela undervåningen, både den öppna spisen och gjutjärnskaminen och, som sig bör i skärgården, havet.


Artikeln är hämtad från Allt i Hemmet nr 5, 2014.