Förvaring är ett återkommande problem för de allra flesta – klädhögen på golvet växer och resväskan får inte plats i garderoben. Förvaringsproffset Erica Franzén är inredare och grundare av Loft Stockholm. Här delar hon med sig av 10 smarta steg till bättre förvaring!

av Erica Franzén, houzz.se

1. Börja med att rensa
“Gör en rejäl rensning och släng, ge bort eller sälj allt som du inte använder. Var krass och spara bara sådant som du kommer att ha nytta av inom en snar framtid. Saker blir omoderna och troligen kommer du inte vilja använda dem ändå – då behovet eventuellt uppstår senare i livet. Om du trots allt skulle behöva sakerna längre fram kan du nästan alltid köpa nya begagnat.”

2. Spara det som gör dig glad
“Börja med förrådet och fortsätt sedan inne i bostaden, då får du plats att magasinera det som du verkligen vill spara i förrådet när du väl rensat inne. Har du många minnessaker, rensa ändå och spara bara saker som gör dig glad. Ärvda och personliga ting är fantastiska och nödvändiga i en varm och mysig inredning men någonstans kan det bli för mycket, välj därför ut och spara godbitarna. Om du vill behålla exempelvis möbler som det inte finns plats för i din nuvarande bostad – låna ut dem till goda vänner ett tag.”

3. Nyttja kunskapen som finns
“Dra nytta av köks- och garderobstillverkarnas kunskaper och be om hjälp i butiken, ofta finns det finurlig inredning i skåp som passar just dina behov. Säljarna kan oftast rita upp ditt rum och komma med bra förslag utifrån det egna sortimentet. Jämför olika leverantörer och ta med dig de bra idéerna.”

4. Håll dig till färgskalan
“Välj en enhetlig färgsättning som bas och var noga med att hålla en medveten linje i din inredning. Det kan vara avskalat och minimalistiskt men lika gärna en eklektisk mix av massor av stilar som du gillar. En röd tråd skapar lugn oavsett inredningsstil och det är lättare att få förvaringen att smälta in i inredningen.”

5. Växla mellan leksaker
“Har du barn och därmed leksaker överallt, prova att packa ner en del av leksakerna och varva dem med årstider exempelvis. Ställ undan en låda som får stå i förrådet några månader. Den lådan kommer att vara lika rolig som nyinköpta leksaker sen när du tar fram den och byter mot de “gamla” leksakerna.”

6. Gör en gemensam plan
“Köp praktiska lådor, fina etiketter och sortera saker så att var sak har en plats där du enkelt hittar den. Är ni en familj – diskutera gärna och kom överens om var och hur ni vill förvara era saker. Är man överens så slipper man många onödiga gräl om “bortstädade” och försvunna saker.”

7. Anpassa förvaringen
“Fundera över vad det är som du behöver förvara, hur mycket av respektive sak, och hur ofta använder du sakerna. Vissa saker kan du kanske packa lätttillgängligt och ha i ditt förråd medan andra används dagligen och kräver en annan typ av förvaring.”

8. Frigör golvyta
“Om du kan – frigör golvyta och använd väggar, och om det går även taken. Alltför många korgar, backar, byråer och skåp kan göra att bostaden känns onödigt trång och dessutom svårstädad. Genomför förändringar som underlättar städning så får du automatiskt tid till andra, roligare saker. Har du många böcker kan det exempelvis vara ett alternativ att sätta upp en konsolhylla längs taket i till exempel ett sovrum istället för att ställa bokhyllan på golvet.”

9. Platsbygg och använd skjutdörrar
“Välj platsbyggd förvaring och dutta inte. Tänk helhet och lättstädat. Det är exempelvis mycket bättre att försöka hitta väggar som kan fyllas helt med garderober, skåp eller bokhyllor från vägg till vägg än en massa enstaka fristående förvaringsmöbler. Fristående möbler är oftast snyggare än praktiska i förvaringssyfte men självklart nödvändiga i rätt omfattning. Har du en liten bostad eller ett litet rum, se om det finns skjutdörrar till den förvaring som du väljer.”

10. Ta hjälp
“Om du ändå tycker att det är svårt att få plats – ta hjälp från en duktig inredare som kan se ditt hem med nya ögon. Många gånger sparar man in kostnaden för inredaren i form av såväl tid som pengar eller bara för känslan av att slippa leva med en halvbra lösning som man inte är jättenöjd med.

Hur vi än vrider och vänder på förvaringen i en bostad så går många av oss i cirklar och plockar och stuvar undan, det tar aldrig slut – så glöm inte att strunta i plockandet ibland och ta en paus. Det finns alltid något kvar att göra ändå…”

Vill du ha mer tips, idéer och inspiration? Missa inte:

Fixa fint i hallen – 10 inspirerande tips!

Skapa snygg och smart förvaring med trälådor.

15 välorganiserade skafferier att drömma om!