eva_a.jpg

Återbruk har blivit fint och populärt, och visst är det bra att inte bara slita och slänga. Men det kan faktiskt också gå till överdrift. Min väninna Saras mamma sparade alla tömda parfymflaskor och lät en glasmästare göra vaser av dem, sedan ställde hon in dem i ett skåp. Vem behöver femtio små vaser, lagom för ett par blommor? Just det, ingen, så där stod de och samlade damm.

Saras farmor hade en annan egenhet. Hon avskydde så kallade pigromaner, sådana där med enklare kärlekshistorier som funnits i alla tider. Det betydde inte att hon inte köpte dem, tvärtom. Jag var med när vi hittade ett rejält lager i sommarhuset. På omslagen stod omdömen som ”totalt oläsbar”, eller ”fruktansvärt undermålig”. Och i varenda en fanns mängder av understrykningar, utropstecken och kommentarer om den usla kvaliteten, både språkets och innehållets. Att köpa och läsa dem bara för att såga dem måste ha tagit rätt mycket tid och engagemang. Och dessutom hade hon alltså sparat dem till nästa generation. Så viljan att återbruka kan också bli en mani, som hos Jonas Gardells släkting som i sin iver att återbruka till och med hade en särskild låda med etiketten ”snören för korta att användas.”

Behöver jag säga att Sara inte sparade på något? Hon byggde till och med igen vinden i sitt hus för att inte samla på sig onödiga prylar. Hon skulle aldrig komma på tanken att gå på loppis, och inte sätta sin fot i en antikhandel. Tack vare det var hennes mammas och farmors hem riktiga guldgruvor för en sakletare som jag. Där hon bara såg slit med möbler och saker som skulle slängas, såg jag fynd och dyrgripar. Det blev bingo för oss båda. Auktionsverkets expert kom, tittade och hämtade antikviteterna, Sara fick rejält betalt, och jag fick min favoritmöbel som tack.

Och nu är det högsäsong för loppis och de genuina bondauktioner som fortfarande finns bortom turiststråken. Att rota i hemliga lådor och dammiga hörn är kul, även om jag aldrig har gjort något riktigt kap på loppis. Du kanske lyckas bättre? I så fall kan du glädja dig åt våra förslag på hur du kan få dina skamfilade fynd att bli nya favoriter hemma, se sidan 110. Och vår inredare Camilla visar hur du kan duka upp till finaste kaffekalaset med bara fyndat uddaporslin på sidan 102.

Men du behöver inte göra något annat än att sätta dig bekvämt i solstolen, bläddra och njuta av vad andra hittat på att förändra i sina hem. Allt annat kan väntatill efter sommaren!

Trevlig läsning!