Entré med klinker från Marocko, vitoljade trägolv, sovrum i rosa och plommon samt två balkonger. I Madeleine Olssons ljusa, luftiga sekelskifteslägenhet ser man himlen från alla fönster.

av Helena Strauss & Marie Delice Karlsson textbearbetning Elin Fundell foto Clive Tompsett

Madeleine Olsson vid de välkomnande pardörrarna med blyinfattade fönster.

Madeleine Olsson vid de välkomnande pardörrarna med blyinfattade fönster.

I Linnéstaden i centrala Göteborg samsas spårvagnar och cykelbanor. Slottsskogen ligger nära, och längs Linnégatan finns affärer, mysiga kaféer och restauranger. Hit flyttade Madeleine Olsson för fem år sedan, efter att länge ha drömt om att hitta en lägenhet just här. 
– Hela Linnéstaden är så avslappnad, jag trivs här, säger Madeleine.

På visningen föll hon pladask för sekelskifteslägenheten på 106 kvadrat. De tidigare ägarna hade renoverat den, och Madeleine gillade allt.
– Redan i entrén kändes det rätt. Innanför pardörrarna med blyinfattade glasrutor möttes jag av en liten hall med mönstrat klinker från Marrakech. Dessutom ligger lägenheten högt, jag kan se himlen från alla stora fönster, säger Madeleine.
Läs även: Lantlig prästgård mitt i västkustidyllen

Huset från 1905 är Q-märkt, vilket innebär att fastigheten ingår i Göteborgs stadsbevarandeplan för äldre och värdefull bebyggelse. Lägenheten är fördelad på fyra rum och kök, ett badrum och två balkonger. Madeleines sovrum, som ligger i fil med vardagsrummet, går i olika milda toner av rosa och plommon. Det är feminint med rustika inslag från hela världen. Den stora sängen är bäddad med massor av kuddar i olika färger. Från sovrummet har Madeleine utgång till en av lägenhetens två balkonger.
– På den här balkongen har jag sol från tidig morgon till sen eftermiddag. I bland sitter jag här och lyssnar på sorlet från den levande staden eller på kyrkklockorna från Oscar Fredriks kyrka som är en kär granne. Från sovrummet leder pardörrarna in till det ljusa vardagsrummet med höga fönster.
– Här är ljust och luftigt! Det var det, ihop med läget i de här kvarteren, som var avgörande för mitt beslut, säger Madeleine.

I sovrummet är sängen bäddad med blandade, harmoniska textilier. På skåpet i högra bilden hänger dekorativa, tunna sjalar.

I sovrummet är sängen bäddad med blandade, harmoniska textilier. På skåpet i högra bilden hänger dekorativa, tunna sjalar.

I vardagsrummet har Madeleine en patchwork-matta från Artilleriet. 

I vardagsrummet har Madeleine en patchwork-matta från Artilleriet. 

Toner av svart, brunt, grått och vitt håller ihop inredningen. Basen är ljusa väggar och vitoljade trägolv i alla rum, så också i vardagsrummet. En ljus soffa matchas snyggt med en gammal skänk med 25 små lådor och soffbordet på hjul, båda av mörkt trä. Matta och kuddar ger färg och kan enkelt bytas ut om Madeleine tröttnar. Tavlorna har hon köpt i Florens och på De freo gallery i Göteborg. Favoritbutikerna för inredning är Market 29 och Artilleriet i Göteborg.
– Tidigare handlade jag mycket i Köpenhamn och på utlandsresor eftersom jag inte kunde hitta det jag sökte här hemma, men nu är det superbra att ha två butiker i samma stad med ett sortiment som jag gillar. De kompletterar varandra, säger hon.
Läs även: Annas studentlya är liten med tuff

Inspirationen hämtar Madeleine från resor, böcker, filmer, inredningstidningar, Pinterest och människor som hon möter via jobbet som agent för en klädagentur – allt från designers till inköpare.
– Kläder och inredning är stora intressen. När jag är ute och reser hittar jag nästan alltid något nytt att ta med mig hem som kompletterar mitt utbud, säger hon.

I köket står tre Tolixpallar av lackat stål.

I köket står tre Tolixpallar av lackat stål.

 

I matsalen, på andra sidan en långsmal hall från vardagsrummet sett, tronar ett stort vitt matbord med vita stolar. För att skapa lite mer industrikänsla har Madeleine blandat upp det vita med udda vintagestolar och ett stort vitrinskåp från Rabens atelier i Köpenhamn.
– Jag tycker om att skåpet är så rymligt, och framförallt gillar jag färgen, känslan och historien bakom det. Jag vill gärna ha mörka kontraster i form av lite äldre träslag, säger Madeleine.

Matsalen leder vidare till köket med köksö och barstolar från Tolix, högblanka luckor och rostfria köksmaskiner. Här finns också den andra balkongen, med kvällssol.
– Eftersom lägenheten är i så gott skick har jag inga planer på att renovera just nu. Men ett projekt har jag påbörjat: att installera kakelugnar. Det finns rökgångar för tre stycken! Det vore väldigt härligt. 

Artikeln är hämtad från Allt i Hemmet nr 2, 2015.

Läs även: 
Lantligt sekelskifte med vedspis och snickarglädje