Säljaren var en fransk baronessa och lägenheten helt nedgången. Men svenska Annika och Pehr visste att de äntligen hittat rätt när de kom till huset i Nice, ett kvarter från havet. 

styling Per Wennberg textbearbetning Nella Bergström foto Johan Carlson

I vardagsrummet finns en urläcker öppen spis i rokokostil.

I vardagsrummet finns en urläcker öppen spis i rokokostil.

I juni, för många år sedan, var Annika och Pehr Marklund på bilsemester i Saint-Rémy-de-Provence. Under den veckan föddes en dröm om att en dag få äga något eget i Frankrike.

I parets sovrum finns det både öppen spis och fransk balkong.

I parets sovrum finns det både öppen spis och fransk balkong.

Det blev många sonderingsresor till de pittoreska bergsbyarna i Provence, och i Nice föll allt på plats, med havet, de italienska inslagen samt närheten till flygplatsen.
– Det går snabbt och enkelt att ta sig hit från Stockholm, där vi numera bor. Ett stort plus är förstås närheten till övriga Europa. Det kostar bara ett par euro med den lokala bussen att ta sig till närmaste italienska by, och bara drygt en timme härifrån finns förstklassig skidåkning i Alperna, säger Annika.

Paret ville ha ett renoveringsobjekt, vilket visade sig svårare att hitta än de trott. Men en dag ringde fastighetsmäklaren och hade en intressant lägenhet på gång.

Säljaren var en fransk baronessa som bodde i Paris och ville bli av med lägenheten på 80 kvadratmeter. Den var totalt nedgången, men Pehr och Annika såg potentialen. Dessutom låg den bara ett kvarter från havet och det berömda hotellet Negresco.

Öppna hyllplan är både snygga och lättöverskådliga.

Öppna hyllplan är både snygga och lättöverskådliga.

Familjen ville ta vara på husets egen stil, ”niçoise”, som är typisk för Nice. Samtidigt behövdes renovering och modernisering. Via fastighetsmäklaren fick de tips om franska

hantverkare.
– Vi valde mellan tre hantverkare och tycker att vi prickade rätt, säger Annika.
– Vi fick bra kontakt. Sedan var det bara att tuta och köra! Det hela gick mycket smärtfritt. De fick tre månader på sig att renovera, till fast pris. Sista månaden åkte Annika och Pehr ner tillsammans för att hjälpa till med det sista hantverksjobbet.

Köket flyttades och en tidigare portal togs upp mellan matplats och vardagsrum. Golv och väggar renoverades, två nya badrum byggdes och el och avlopp byttes ut.

Annika äger och driver möbel- och inredningsbolaget Allinwood. Möbler därifrån, ett kök från Kvänum och övrig inredning, samlades ihop och när lägenheten var renoverad och klar lastades alltsammans på en lastbil som kördes ner till Nice.

När familjen Marklund inte är här själva hyr de ut lägenheten till dem som vill upptäcka Provence och vad Nice har att erbjuda av mat, konst och vackra vyer.
– Tack vare det har vi fått många härliga kontakter under årens lopp, säger Annika.
– Vi har också blivit vänner med en italiensk familj som bor i samma fastighet här. Vi äter ofta middag ihop.

Nu är Nice deras andra hem, på riktigt.
– Vi har drömt om det här hur länge som helst. Det är fantastiskt att drömmen slog in, säger Annika. 

Artikeln är hämtad från nr 7, 2014.