Mitt i livet gick flytten till en splitterny villa, skräddarsydd för makarna Lejons behov. Men i centrum för inredningen står gamla kära, ärvda ting – för historien vill de alltid ha med sig.

Styling Monica Stengraff text Lina Olofsson foto Cecilia Möller

Lotta och dottern Linnea.

Lotta och dottern Linnea.

Både Lotta och Anders Lejon är uppväxta på gamla gårdar och har alltid trivts med att bo på landet. Ändå blev det ett helt nybyggt hus när det var dags att flytta för fem år sedan. Efter att de hade hittat den perfekta tomten, varifrån de kan blicka ut över både åkrar och Vättern, byggdes huset helt i Lottas och Anders smak med öppen planlösning och mycket kontakt mellan kök och vardagsrum.
– Vårt hus är ett Myresjöhus, men vi ritade om det invändigt. Vi har flyttat badrum och kök och gjort det bredare än originalet. Vi är väldigt matintresserade och gillar att umgås medan vi lagar mat, säger Lotta.

De många fönstren och den höga takhöjden ger härlig rymd. En stilren soffa och två sköna fåtöljer vittnar om många mysiga kvällar framför den öppna spisen hemma hos familjen Lejon, som också består av tre barn: utflugna Christoffer, 23, och Carl, 21, samt 18-åriga Linnea som bor kvar hemma.

Huset är en tvåplansvilla med sovrum och hall på övervåningen och sällskapsytorna på nedervåningen.
– Särskilt när man har tonåringar är det skönt att ha en privat del, så därför bestämde vi oss för att ha villan i två plan, säger Anders.

Lotta är operationssjuksköterska på Motala lasarett, Anders är egenföretagare och sysslar bland annat med stenläggning, vilket går att se i husets trädgård. Stentrapp an fram till ytterdörren och den fina stenmuren som avgränsar huset är två av hans verk. Runt huset ligger naturgrus av typen singel som en ram, inspirerat av hur det såg ut på gamla gårdar.
– Anders har skött all stenläggning, det är lite kul att ha något som inte alla andra har, säger Lotta.

Högt i tak i det fina sällskapsrummet.

Högt i tak i det fina sällskapsrummet.

Även om huset är nytt andas det mycket historia, inte minst genom alla vackra möbler familjen valt att inreda med. Nästan alla har sin egen berättelse. Som köksbordet och stolarna som stod i det gamla hemmets matsal. Där stod även en blå, gul och vit kakelugn, så stolarna målades en gång blå för att passa. Nu har de fått ny vit färg och är omklädda för att matcha det supermoderna köket.

Matplats, köksö och myshörna hemma hos familjen Lejon.

Matplats, köksö och myshörna hemma hos familjen Lejon.

Skrivbordet och stolen i hallen mellan kök och vardagsrum är arvegods från Anders släkt. Även mattan kommer från hans föräldrahem och har hängt med i flera generationer.
– Det enda som är nytt i möbelväg är sofforna och soffborden, säger Lotta.
– Vi har tagit med oss det gamla genuina arvet, det som både jag och Anders är uppväxta med på landet, i vår inredning. Jag tycker om att känna igen mig och min historia när jag är hemma. Det är viktigt. Kanske återvänder de så småningom till det som känns så hemma från uppväxten.
– När alla barnen flyttat ut är det inte omöjligt att vi letar efter något gammalt hus på landet igen, säger Lotta.
– Jag älskar gamla hus med kakelugnar, järnspisar, spegeldörrar och knarriga golv. I bland kan jag sakna det i vårt nya hus, även om vi trivs jättebra.

Artikeln är hämtad från nr 7, 2014.