Den lilla fäboden har varit med om mycket under åren, från fattigviste till dagens ljusa villadröm i gråvita toner. här bor en händig barnfamilj med respekt för hantverk.

av Lena Englund foto Susanne Kings

Maria med barnen Ida och Wilma.

Maria med barnen Ida och Wilma.

I dag är det en lantlig, modern dröm i två våningar. Men familjen Hagströms faluröda villa med vita knutar har en lång och dramatisk historia. Den var från början en enkel fäbodstuga som år 1890 flyttades till byn Heden i Nås, intill Västerdalälven.

Det berättas att fäbodstugan samt 100 kronor ärvdes 1888 av den dövstumma Anna Larsdotter. Hon gick dagligen till grannbyn och sålde vispar och enkla träsaker. En dag när hon gick över järnvägen blev hon överkörd av tåget. Därefter gick stugan vidare i arv.
– Det har varit så spännande att få höra allt om vårt hus, det har givit det mer känsla och själ, säger Maria Hagström, 32, vars make Peter, 34, köpte huset för femton år sedan – bara knappt tjugo år gammal.

Då hade huset byggts på vid två tillfällen, 1935 och 1970, och bestod av tre rum och kök. Maria och Peter började med att ytrenovera, men 2010 blev det dags att bygga ut och numera har villan totalt sex rum och kök samt två badrum, ett av dem med kombinerad tvättstuga.

Maria har lagt ned många timmar på att göra ritningar med varje detalj inritad, från taklister till eluttag. Sedan har Peter genomfört planerna. Varje dag efter jobbet snickrade han på huset, ibland även nattetid.
– Allt tar mycket längre tid än vad man räknar med från början, säger Maria.
– Jag tror att det var barnen (Wilma, 6, och Ida, 3 år) som gjorde att vi orkade. De krävde att vi koncentrerade oss på annat ibland. Genom att göra nästan allt själva har vi sparat en hel del pengar, men man måste hitta en balans för att inte bränna ut sig. De senaste två åren har nästan bara kretsat runt husrenovering.

Familjen ville ha ett harmoniskt vardagsrum för både vila och lek.

Familjen ville ha ett harmoniskt vardagsrum för både vila och lek.

Marias inredningsentusiasm har vuxit fram steg för steg, från milt ointresse till dagens nästan passionerade hobby. Hennes stil är enkel, harmonisk och vilsam, i vitt med inslag av grått, svart och trä.
– Jag älskar att inreda. Pyssla, strosa i affärer för att få inspiration, handla tidningar och titta på bloggar och Instagram.
– Att känna ro hemma är viktigt. Jag inreder efter feng shui och våra fyra årstider. Huset har en genomgående neutral bas, så det är lätt att lägga till lite mer färg under höst och vinter med kvistar som dekoration. Till vår och sommar blir det lättare textilier och mer blommor.

Det funktionella köket med stora arbetsytor är Ädel från Ikea.

Det funktionella köket med stora arbetsytor är Ädel från Ikea.

Matplatsen ligger i fil med vardagsrum och kök.

Matplatsen ligger i fil med vardagsrum och kök.

Maria handlar gärna på loppis och Blocket. Oftast får möblerna ny färg.
– Gamla möbler är ofta handgjorda, någon har ägnat timmar åt att tillverka dem. Resultatet blir en genuin möbel som håller i generationer, säger Maria.

Huset är rymligt och favoritrummet är köket, där eldas det flitigt i vedspisen. Den ursprungliga vedspisen hade rivits ut, men Maria hittade en spis på Blocket som passade precis där den gamla suttit. Men hon är inte förtjust i impulsköp:
– Jag väntar hellre länge med att köpa just den detalj jag vill ha, som sedan hänger med i många år.

 

 Artikeln är hämtad från Allt i Hemmet nr 7, 2014.