En trendig betonglampa vill vi gärna ha hemma i fönstret. Eller på bordet. Här visar gör det själv-experten Lovisa Häger, som driver bloggen An interior affair, hur du gör.

Denna betonglampa är ett superenkelt gör-det-själv-projekt som vem som helst kan ge sig på. Den kan varieras i oändlighet med vaser, skålar och glas, och dessutom kan den lätt göras större eller mindre beroende på vilken form du använder.

Med en rökgrå vas ovanpå glödlampan blir skenet varmare och dovare, vilket fungerar superbra i till exempel ett sovrum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Har du istället en vas i klarglas får man ett starkare sken som gör att lampan passar bra oavsett vilken inredningsstil man har.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

För att göra den här betonglampan behöver du:
• Något att gjuta betong i, exempelvis en planteringskruka i hårdplast.
• En sladd med kontakt och av/på knapp (finns att köpa på bland annat Clas Ohlson).
• Ett lampfäste
• En vas eller skål
• Finbetong
• Silvertejp
• Liten skruvmejsel

 

 

 

 

 

Så här gör du:
1. Det första du gör är att kapa din kruka på mitten, annars blir formen för hög och svår att jobba med. Du ska även skära en öppning i formen, vilket hjälper dig när du ska lossa betongen när den har stelnat. Skär även ut ett litet utrymme för sladden längst ner i din skåra, annars riskerar du att sladden tvingar upp öppningen och formen blir fel. Tejpa även igen eventuella hål på undersidan av krukan så betongen inte flyter ut.

 

 

 

 

 

 

 

 


2. Nu ska du ta fram ditt lampfäste och ta isär det. När du gör detta kommer du att hitta dessa komponenter som behöver sättas ihop med din sladd.

 

 

 

 


3. Dra sladden genom det utrymme som du skapade längst ner i formens skåra innan du börjar fästa sladden vid elkomponenterna. Kom ihåg att alltid vara försiktig när du hanterar el, och se till att sladden aldrig är inkopplad i ett uttag när du jobbar med det. Be gärna någon mer erfaren om hjälp om du känner dig osäker.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Trä först på den mindre mässingsdelen (basen av lampfästet) på sladden och fäst sedan de två mindre sladdarna i den lilla ljusgrå eldelen av lampfästet. Som du kan se så finns det två sladdar och två hål i kontakten där de kan fästas. Det spelar ingen roll vilken sladd som hamnar på vilken sida, det fungerar oavsett! När du har trätt in sladdarna på sina platser i kontakten är det bara att dra åt de små skruvarna med hjälp av en liten skruvmejsel. Slutligen trär du på den större delen av lampfästet (överdelen).

5. När du är klar med det kan det vara en bra ide att skruva i din glödlampa och koppa in sladden i eluttaget för att försäkra dig om att kopplingarna fungerar. Om lampan tänds är det bara att fortsätta till nästa steg, men gör den inte det kan du gå tillbaka till steget innan och se till att sladdarna verkligen sitter ordentligt fast (du justerar genom att dra åt skruvarna). Men glöm inte att dra ut sladden ur eluttaget innan du fortsätter, vare sig du går vidare till nästa steg eller backar!

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Innan det är dags att hälla betong i formen är det viktigt att tejpa igen alla ställen på lampan där betong kan läcka in. För lampfästet gäller det främst längst ner där sladden och fästet kopplats ihop, och för formen är det vid skåran som vi skar för att lättare kunna få ut den stelnade betongen ut formen. I det här steget får du även känna efter hur långt in i formen du vill att din glödlampa ska sitta. Ska den vara precis i mitten och peka rakt uppåt, eller föredrar du kanske om den sitter mer åt sidan? Detta beslut påverkar nämligen hur mycket av sladden som kommer att ligga inuti formen och därför bli helt täckt av betong, så innan du fäster sladden med tejp på utsidan (både under och över för att förhindra läckor), så måste du dra den till rätt läge inne i formen.

 

 

 

 


7. Det är nu dags att blanda betongen! Betong är ett superenkelt material att jobba med, det finns att köpa på de flesta byggvaruhus. Att dosera betong är lite av en smaksak, men en bra regel att börja med för detta projekt är ca 6-7 dl betong och 1-2 dl vatten. Häll i vattnet lite i taget och blanda samtidigt för att få till den rätta konsistensen. Perfekt betong betyder olika saker för olika personer, men en bra tumregel är att ju lösare betongen är, desto slätare yta får du när den har torkat. En fastare betong ger därmed ett mer grovt och ruffigt intryck. Lite lösare betong är ofta lättare att jobba med, så jag tillsatte vatten tills jag fick en konsistens som var som en lite lösare gröt.

 

 

 

 

 

 

8. När du häller betongen i din form ska du se till att hålla lampan ur vägen så att den inte får betongfläckar på sig. Ett bra tips är att sätta en tejpbit över formen som kan stötta upp din lampa i den vinken som du vill ha den, då står den still där av sig själv och du kan fokusera på betongen. Häll bara i så pass mycket betong att basen av ditt lampfäste blir täckt, och se även till att det inte syns någon tejp från basen på fästet över ytan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9. När betongen är ihälld kan det vara en bra ide att fortsätta stötta upp lampan med ytterligare tejpbitar. I det här läget ska hela formen lämnas över natten för att torka, och det vore ju supertråkigt om din lampa hade fallit på morgonen. Så se till att den står stabilt innan du ställer hela projektet åt sidan tills nästa dag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


10. Dagen efter, när all stöd-tejp är borttagen kommer din form antagligen se ut ungefär såhär. Ta bort den sista tejpen runt sladden och försök att försiktigt vicka på formen för att lossa kanterna och frigöra din betongbas.

 

 

 

 

11. När betongen har släppt från sin form är basen i princip klar. Beroende på hur din yta ser ut kan du alltid sandpappra lite på ovansidan för att jämna ut eventuella skavanker, men glöm inte tjusningen med betong, det ska vara lite ojämnt.

 

 

 

12. När du är helt nöjd med din bas är det bara att skruva i en glödlampa och prova alla vaser du har i huset och se om någon kan passa som kupa.

 

 

 

 


Så här ser den färdiga lampan ut när den är tänd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av Lovisa Häger

Vill du ha mer tips, idéer och inspiration? Missa inte?

 

Idéer till barnrummet: Skapa mys bland svepande tyger och tipitält

Gör det själv: Inred med lastpallar på 9 oväntade sätt

Budgettips: Skapa nytt av gamla grejer