Förvaring i badrummet är nästan alltid lättare sagt än gjort! Hur minimalistisk man än är med förvaringen tenderar badrummet alltid att bli plottrigt. Här är 15 smarta tips för att förvara badrumsgrejerna snyggt.

av Antonia Wiklund, redaktör Houzz Sverige

Hur många gånger har du “tagit tag i badrumsskåpet” och försökt skapa ordning i kaoset? För många, antagligen. Nyckeln till välorganiserade badrum är att gömma undan det som inte ska stå framme och omsorgsfullt och selektivt välja ut de få pinaler som kan få ta plats på hyllan eller handfatskanten. Här kommer en uppsjö inspiration med allt ifrån nya smarta badrumsmöbler till enkla sorteringsknep och hacks. Den gemensamma nämnaren? Alla tips lyfter badrummet från fulrum – till finrum.

1. Ordning och reda
Se till att ta ett helhetsgrepp på förvaringen. Produkter som passerat utgångsdatum? Släng direkt. Resten ska sorteras utifrån användningsområde eller storlek. Det som används dagligen ska ligga mest lättillgängligt. Placera gärna små lådor och askar i större för att undvika att allt skramlar runt varje gång du drar ut lådan.

 

 

 

 

Foto: String

2. Designklassiker i badrummet
Har du fått för dig att designklassiker som String-hyllan inte hör hemma i badrummet? Tänk om! Ett smidigt hyllsystem gör att du kan komponera förvaringen precis så som det faller badrummets förutsättningar och dig i smaken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Kläm fast tuberna
Det är något särskilt med riktigt smarta hacks … Om du vill rensa handfatet från tuber och krämer är ett smart tips att sätta upp en skena med krokar och köpa klämmor att hänga upp tuberna med.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


4. Anpassa lådorna
Det kan vara värt att lägga lite extra krut på inredningen och tillbehören i själva badrumsmöblerna. Visste du till exempel att man kan välja till både lådbelysning, specialmattor och träinredning? Lyxigt men också praktiskt. Vem har lust att stöka till det när det kan se såhär felfritt ut när man drar ut badrumslådan på morgonen?

 

 

 

5. Dold och öppen förvaring
Vedum har utvecklat serien Art med nya färger och har badrum med en tydlig industrikaraktär och mycket ljusinsläpp. Det är praktiskt om väggskåpen både har öppen och dold förvaring. Då kan du gömma undan de praktiska nödvändigheterna och låta favoritflaskorna stå framme.

 

 

 

 

6. Flera funktioner
Om du har ett litet badrum gäller det att utnyttja ytorna smart. Satsa på att köpa inredning som fyller flera funktioner. Den här hyllan kan både rymma stående saker och agera hängare till krokar för handdukar och andra prylar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Handduksförvaring 
Rena handdukar är en sådan sak som är oundviklig att ha i badrummet men som alltid slukar mycket plats. Med badrumsserien Flow, designad av Jesper Ståhl, kan man beställa kombinerad sittbänk och utdragbar förvaring.

 

 

 

 

 

8. Bygg in förvaringen
Om du står inför en badrumsrenovering kan inbyggda hyllor och nischer vara något att ha i åtanke. Särskilt om resten av duschen ska vara inbyggd. Ett snyggt sätt att slippa ställa flaskorna på golvet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9. Nå tvålen i badet
Detsamma gäller när du badar. Du vill både slippa kliva upp för att sträcka dig efter tvålen och inte behöva ställa flaskor på badkarskanten som riskerar att välta ner och i värsta fall smyga sig in under badkaret för att så småningom falla i glömska. Lösningen stavas tvålställ som placeras tvärs över badkaret. Eventuellt spill åker ner i vattnet och riskerar inte att skapa missfärgningar på kakelfog eller badkarskant.

 

 

10. Små fack
Svenska Swoon har tänkt till ett extra varv för att förena stil och funktion. Deras serie Side går att skräddarsy efter egen smak och badrummets storlek. Förutom underskåpets stora, utdragbara låda finns dessutom ett smart lönnfack med flyttbara fackavdelare där man kan förvara nagellack, tops och annat smått.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11. Anpassa förvaringen
Det är smart att utnyttja ytor som ändå redan upptar golvyta. Här har man placerat en förvaringsbox särskilt anpassad med plats för rör och vattenlås. Smart!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12. Utnyttja smala utrymmen
Har det uppstått lite extra utrymme vid sidan om de stora skåpsdörrarna vid tvättställsskåpet? Satsa på ett litet utdragbart skåp på skenor. Där kan du till exempel installera eluttag för hårtork, tänger och eltandborstar eller förvara flaskor som du inte vill låta stå framme. När det kommer till badrumsinredning gäller det kära uttrycket “kill your darlings”. Det är lätt att bli blind och istället för att byta ut favoritparfymen eller pumptvålen på handfatskanten fylla på allt eftersom du hittar nya favoriter. Var krass och låt bara ett par få flaskor stå framme åt gången. Less is more!

 

 

 

 

 

 

 

13. Tre i ett
Ytterligare en compact living-lösning är att sätta upp en spegel som dessutom fungerar som hängare. Minimalt med plats – maximalt med funktion!

14. På liten yta
Om takhöjden är generös men golvytan mer begränsad kan ett högt och vridbart skåp vara på sin plats. Det här är bara 26,5 cm brett men har desto fler hyllplan på höjden och när du inte vill se var som står därinne vrider du bara på skåpet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15. Släng burkarna
Har du varit med om att du rensar bland badrumsprylarna men bestämmer dig för att behålla förpackningarna och askarna? Risken är stor att topsen ändå kommer trilla ut och skapa ett plockepinn i botten på lådan förr eller senare så då kan du lika gärna hälla ut innehållet i varsin låda på en gång. Se till att facken är ordentligt rengjorda innan bara, ingen vill tvätta ansiktet med smuts och damm. 

Vill du ha mer tips, idéer och inspiration? Missa inte:
Fråga experten: Hur inreder jag mitt lilla badrum?
Belysning: 11 sätt att tänka när du väljer badrumslampor
Badrumsväggarna: Lek med form och fogfärg till vita kakelplattor