Inte stort, men smart planerat! På 27 kvadrat får Anna Alfredsson plats med både smakfull inredning och kreativa lösningar.

styling Emma Olai text Jessica Holm foto Cecilia Möller

Anna Alfredsson flyttade in i sin lägenhet 2011.

Anna Alfredsson flyttade in i sin lägenhet 2011.

När man pluggar kan det vara svårt att få ekonomin att gå ihop. Är man dessutom inredningstokig kan det vara ännu svårare att få studiemedlet att räcka.
– Ett bra tips är att skriva upp saker man vill ha och önska sig dem vid födelsedagar och jul. Ullpläden på min säng och fårskinnet i soffan är sådant som jag har fått i julklapp, säger Anna Alfredsson, juridikstudent i Göteborg och förtjust i inredning. När hon själv köper nytt fattar hon sällan överilade beslut. I stället funderar hon över vad hon redan har och kompletterar utifrån det. Hon försöker hålla sig till sina favoritfärger vitt, svart, grått och rosa.
– Jag vill inte ha för röriga färger hemma. Jag försöker gå på känsla och skapa någon form av återkommande tema, säger hon.

Anna är flitig besökare på loppisarna i och runtom Göteborg, och i Arvika där hennes föräldrar och pojkvän bor.
– När jag köper begagnade föremål försöker jag komma på nya sätt att använda dem på. Jag funderar också ofta över om det går att fixa till dem på något sätt. Det slutar för det mesta med att jag målar om sakerna eller ger dem helt nya användningsområden.

Tv:n flyttas enkelt till hörnet och i bordet finns en utdragsskiva som ger plats för fler personer.

Tv:n flyttas enkelt till hörnet och i bordet finns en utdragsskiva som ger plats för fler personer.

Anna flyttade till lägenheten 2011. Hon har haft tur, förstahandskontrakt på små lägenheter är inte så enkelt att få i Göteborg.
– Jag hade inte råd att vara kräsen, så jag tog vad jag fick. Lägenheten är ganska ny och fräsch, men väggarna var lite trista, så dem har jag målat om i grått, en av mina favoritfärger.

Med hjul på soffbordet går det att smidigt flytta undan det för att få extra golvyta.

Med hjul på soffbordet går det att smidigt flytta undan det för att få extra golvyta.

Sängen, soffan och soffbordet, som hon tillverkat av två lastpallar, bildar en enhet i ena änden av rummet. I andra änden står ett matbord med utdragbara skivor, och vid sidan av det står tv:n på ett hjulförsett skåp från Ikea.
– Jag har hjul på både tv-skåpet och soffbordet. Tv:n står ofta inrullad vid väggen när jag inte tittar på den. Och soffbordet går att rulla in i garderoben om jag behöver mer golvyta. Det gäller att tänka smart när man bor trångt.

Ovanför soffan har Anna satt ihop en tavelvägg med ramar från Ikea och Clas Ohlson samt olika favoritaffischer och -motiv.

Ovanför soffan har Anna satt ihop en tavelvägg med ramar från Ikea och Clas Ohlson samt olika favoritaffischer och -motiv.

Överkanten på skåpet har Anna dekorerat med små halvcirklar som hon klippt i svart vinylfilm.
– Jag gillar att piffa till saker med enkla medel. Jag inspireras av inredningsbloggar och Instagrambilder och tänker extremt mycket på inredning. Förvaring är viktigt när man bor litet, har jag märkt! Det gäller att använda alla utrymmen och gärna utnyttja höjden.

Anna har alltid älskat att pyssla och har varit intresserad av inredning sedan hon var i tioårsåldern.
– Jag hade turen att växa upp med föräldrar som lät mig hållas när jag fick mina inredningsinfall. Jag vet inte hur många gånger jag möblerade om i mitt flickrum. Ganska länge var det minst en gång i veckan.

Anna blir klar med sin utbildning nu i vår och längtar efter att börja arbeta, tjäna pengar och flytta till ett större boende tillsammans med pojkvännen.
– Jag älskar att odla och hålla på i trädgården, men för tillfället har jag bara den möjligheten när jag hälsar på mina föräldrar i Arvika. I framtiden vill jag bo i ett stort hus på landet, gärna en gammal charmig Värmlandsgård. Jag har redan börjat tjata på min pojkvän, som är snickare, att vi i framtiden måste se till att ha plats för ett rejält växthus.

Artikeln är hämtad från Allt i Hemmet nr 2, 2015.