Visste du att det är superlätt att städa med färsk citron? Citron är perfekt om man vill undvika kemiska medel på samma plats som man lagar mat. Här kommer sex dunderbra tips på hur du städar med citron! 

Citronklyftan i besticklådan eller i översta facket, vips så är disken skinande ren! 

Citronklyftan i besticklådan eller i översta facket, vips så är disken skinande ren! 

1. Bättre diskresultat och härlig doft i diskmaskinen

Det här är helt magiskt: stoppa ner en klyfta citron (den kan till och med vara urklämd och redo för soporna) i bestickhållaren i diskmaskinen. Kör diskprogrammet som vanligt. Disken blir skinande ren eftersom syran i citronen motverkar avlagringar. Dessutom blir det en svag doft av citron i maskinen. Toppen! 

2. Rengör mikrovågsugnen

Ett annat dundertips: få bort uräckligt fett och gegg i mikrovågsugnen på ett kick utan ett behöva skrubba! Gör så här: Klyfta en halv citron och lägg bitarna i en skål med vatten i mikrovågsugnen. Kör på full effekt i ca 5 minuter. Nu har värmeångan från vattnet gjort att smutsen har lossnat och du kan lätt torka bort den med en trasa. Är det väldigt smutsigt – kör några minuter till! 

Gnugga skärbrädan med salt och citron. 

Gnugga skärbrädan med salt och citron. 

3. Gnugga bort smuts från träskärbrädan

En skärbräda av trä kan verkligen bli lite läbbig efter användning, speciellt om det har varit fisk eller kött på. Strö ut grovt salt, halvera en citron och gnugga över brädan med citronen samtidigt som du pressar ut lite saft från den allteftersom. När hela brädan är täckt av citronsaltsörja, låter du stå i 5 minuter. Skrapa ner sörjan i vasken, skölj av med vatten och torka med en handduk. Klart! 

4. Fläckborttagning till träbänken

Har du en vacker bänkskiva av trä i köket? Men har det blivit fläckar på den? Du kan slipa och olja om den, ELLER testa det här citrontricket först. Häll rikligt med salt på fläcken, droppa över citronsaft från en citronhalva på saltet och rör ihop till en gegga som täcker fläcken. Gnugga lite med hjälp av citronhalvan på saltblandningen. Låt blandningen verka över natten och skölj bort med vatten på morgonen. 

5. Putsa koppar

Testa att putsa smutsiga kopparkärl med citron! Halvera en citron och gnugga den på kärlet. Är det svåra fläckar, testa att göra en blandning av citron och salt och gnugga på fläckarna. Skölj med vatten. 

6. Rostborttaging

Några droppar citron på rostfläcken kan göra susen! Droppa direkt på rosten, låt verka en liten stund och gnugga sedan bort rosten. 

 

Vill du ha fler smarta tips? Läs mer här:

Badrumsförvaring på 15 smarta och snygga sätt

Tavelvägg på 5 sätt – vi visar hur du gör!  

Så väljer du bästa bänkskivan till ditt kök