Njut av vårens spirande grönska med en vacker bukett! Men först behöver du förstås en passande vas – vi ger dig fem roliga och enkla förslag.

av Emmy Lundström

Använd gamla tapetrester för dekoration.

Använd gamla tapetrester för dekoration.

Pynta med tapeter
Vackra tapeter eller mönstrade papper kan användas till mer än att pryda väggar och böcker. De blir fina som till exempel utsmyckning på dina hemgjorda blomvaser.

Du behöver:
 Glasflaskor
 Tapetrester eller mönstrat papper
 Pappersstans, alternativt dricksglas, penna och sax.
 Lim
 Pensel eller stöppelsvamp

Gör så här:

1. Använd en pappersstans eller ett dricksglas för att klippa ut runda bitar av tapeten eller det mönstrade pappret. Ställ glaset på baksidan av pappersstycket, dra ett streck runt och klipp ut rundeln med sax.

2. Lägg ett jämnt lager lim med pensel eller stöppelsvamp på baksidan av de runda pappersbitarna. Fäst papperscirklarna på glasflaskorna. Låt torka.

Bygg en riktigt lång väggvas för masseffekt!

Bygg en riktigt lång väggvas för masseffekt!

Gör en väggvas
Låt blommor pryda väggen! En vägghängd vas fixar du enkelt med hjälp av gamla syltburkar och sprejfärg.

Du behöver:
 Rena glasburkar.
 Bräda eller trälist
 Lim för glas
 Sprejfärg
 Tavelöglor
 Hammare
 Spik

Gör så här:

1. Spika fast en tavelögla i vardera änden av en passande bräda eller trälist, så att du lätt kan hänga upp den på väggen när du är klar. Lägg på rikligt med lim (för glas) på brädan och klistra fast tömda och rengjorda syltburkar på rad. Låt limmet torka ordentligt.

2. Sprejmåla både brädan och glasburkarna. Håll sprejflaskan en bit ifrån och spreja i flera tunna lager. Låt torka. Spika upp två spikar på väggen och häng upp brädan i tavelöglorna.

Håll ihop dina vaser med ett vackert tygband.

Håll ihop dina vaser med ett vackert tygband.

Samla ihop syltburkar
Vi sparade tomma syltburkar under ett par veckors tid och gjorde en hel liten vasgrupp. Tänk på att burkarna måste vara jämnstora och inte för knubbiga.

Du behöver:
 Syltburkar
 Tygband
 Sax
 Lim

Gör så här:

1. Börja med att diska syltburkarna ordentligt. Lättaste sättet att få bort etiketterna är att lägga burkarna i hett vatten och sedan skrubba bort etiketterna. Samla burkarna i en grupp. Måtta med ett mönstrat tygband runt allihop och klipp en bit som är tillräckligt lång.

2. Stryk en remsa lim längst ut på ena änden av bandet och fäst ihop ändarna. Se till att tygbandet sitter så hårt som möjligt. Låt limmet torka. Tänk på att vara försiktig när du flyttar vasgrupp en, eftersom glas burkarna enbart hålls ihop av bandet.

 

Doppfärgning – trendigt och snyggt.

Doppfärgning – trendigt och snyggt.

Doppad botten
Något av en trend just nu är doppfärgning. Det är en snabb och enkel metod som ger vinflaskorna som blev över efter festen ett helt nytt utseende.

Du behöver:
 Glasflaskor
 Matt sprejfärg
 Målarfärg

Gör så här:
Börja med att avlägsna flaskornas etiketter. Det gör du lättast genom att låta flaskorna ligga i hett vatten. Skrubba därefter bort etiketterna. Sprejmåla flaskorna i en matt grundfärg, här har vi valt vitt. Håll sprejburken ungefär 30 centimeter från flaskan och spreja i tunna lager. Låt torka. 
Doppa flaskornas bottnar i en burk med färg. Välj gärna matchande kulörer till de olika flaskorna så att du får ett vackert stilleben. Häng upp och låt torka. Tänk på att det droppar färg från flaskorna medan de torkar, så skydda underlaget med tidningspapper.

 

 

 

Söta prickar ger gamla vaser 50-tals-känsla.

Söta prickar ger gamla vaser 50-tals-känsla.

Pigga prickar
Med dekorationsfolie kan du skapa unika mönster på ditt porslin. Ge dina gamla vaser nytt liv med söta prickar à la 50-tal!

Du behöver:
■ Vaser
 Dekorationsfolie för porslin
 Hålslag

Gör så här:

1. Stansa ut prickar med hålslag ur dekorations folie för porslin.

2. Lägg prickarna i blöt så att pappret på foliens baksida lossnar.

3. Applicera prickarna på vasen. Härda i ugn, 180 grader i 30 minuter. De färdiga vaserna tål att torkas av med fuktig trasa.

 


Artikeln är hämtad från Allt i Hemmet nr 3, 2015.