Ta en nergången och dåligt planerad 1930-talsvilla med blå fönsterluckor och rutigt kakel. Lägg till en kreativ familj, fem års renoveringar och en 88 kvadratmeter stor altan. Resultat: drömhuset.

styling och text Johanna Pilfalk foto Sara Landstedt
 

Familjen Olofsson Adelin.

Familjen Olofsson Adelin.

Själ, charm, vinklar och vrår var ledorden när Sofia Adelin och Jakob Olofsson Adelin letade hus i bostadsområdet utanför centrala Jönköping. Och till slut fanns det där: drömhuset. De lyckades se förbi blå fönsterluckor, rutigt kakel med fruktdekor och en asfaltsväg tvärs igenom trädgården, och efter fem år av renoveringar har huset så sakteliga fått sin nuvarande form.
– Asfaltsvägen i trädgården tog vi dock snabbt bort, säger Sofia.

Sofia och Jakobs drömhus utanför centrala Jönköping.

Sofia och Jakobs drömhus utanför centrala Jönköping.

I dag är det i stället en 88 kvadratmeter stor, fantastisk uteplats av lärkträ som präglar tomten. Här finns rum för både matplats under en skuggande pergola, en skön loungedel och mingelytor.
– Här tillbringar vi mycket tid, både med familjen och med vännerna. Är det lite kyligt tänder vi gasolvärmaren, tar fram fårskinn och yllefiltar och gör en brasa i eldkorgen, säger Sofia.

Stilen i hemmet är ljus och det mesta går i vita toner.

Stilen i hemmet är ljus och det mesta går i vita toner.

Att Sofia och Jakob har både intresse och öga för inredning märks. De två betongborden och möblerna i loungedelen på uteplatsen har paret designat och tillverkat själva, och när man lär känna paret förstår man att det är så man gör i den här familjen. Idéer blir till verklighet. Från början var villan från 1930-talet ett trefamiljshus med utedass på gården. Spår från den tiden fanns fortfarande kvar – till exempel gick ytterdörren rakt in i köket, som var litet och dåligt planerat.
– Köket var bland det första vi tog tag i, här behövdes en ny planritning för att utnyttja ytorna till max. Under ett laminatgolv i köket hittade vi också ett plankgolv av gran som vi målade vitt, säger Sofia.
– Det har varit viktigt för oss att bevara den gamla charmen och samtidigt kunna kombinera den med ett modernt hem. Vi älskar blandningen av designmöbler, Ikea och vintage.

I familjens vardagsrum är det ljust och harmoniskt.

I familjens vardagsrum är det ljust och harmoniskt.

Flera av de gamla möblerna är arvegods eller fynd från Sofias föräldrars gård.
– Gårdshusen där är som en skattkista med gamla saker, bara att plocka, konstaterar Sofia.

Även virket till den nya fasaden togs från föräldragården. Sofias pappa fällde själv träden och sågade till dem på gårdens gamla sågverk. Stilen i hemmet är i grunden ljus, det mesta går i vitt och grått med inslag av accentfärger som rosa, rött och svart.
– Vi har varit mycket på Gotland. Där har vi förälskat oss i den naturliga stilen och inreder gärna med material som ull, betong och trä.

Den ljusa stilen bryts av med ett mörkt matsalsbord.

Den ljusa stilen bryts av med ett mörkt matsalsbord.

Sofia är den mest kreativa i familjen. Resultaten står lite överallt: tavlor, omklädda pallar och flera stilleben som ger hemmet en personlig touch. Efter fem år har det mesta i huset blivit gjort – nytt tak, ny fasad, en liten utbyggnad, och de flesta rummen har fått sig en rejäl omgörning.
– Vi har velat bo in oss utan att ta en massa förhastade beslut. Visst har det varit tufft med en lång renoveringsperiod, särskilt med tanke på att familjen under tiden har vuxit till fyra i och med att Elton och Noel kommit till världen, säger Jakob.
–  Att bo i ett renoveringskaos med småbarn är ingen drömtillvaro, vissa perioder har varit mer påfrestande än andra med byggdamm, spikar och byggmaterial överallt. Men vi har planerat bra och tagit ett steg i taget. Att få se resultaten växa fram steg för steg har varit det bästa. De visioner vi haft har blivit verklighet och det har varit väldigt tillfredsställande och roligt. Helt enkelt värt det. 

 

 

Artikeln är hämtad från Allt i Hemmet nr 4, 2014.